ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Σχεδόν απίθανη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

19:04 - 23 Ιαν 2018 | Οικονομία
Citi: Σχεδόν απίθανη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει στις αγορές αναμένεται να περιορίσει την ανάγκη εφαρμογής μηχανισμού για τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους (που θα συνδέεται με τις επιδόσεις του ΑΕΠ).

Αυτό αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα η Citi, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις με τους πιστωτές ενδέχεται να αναθερμανθούν το καλοκαίρι αναφορικά με τη μορφή και το εύρος της ελάφρυνσης χρέους, καθώς κάποιες από τις χώρες θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν οποιαδήποτε ουσιαστική συμφωνία.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει σε μη βιώσιμη τροχιά με βάση την πλειονότητα των μακροοικονομικών σεναρίων, με αποτέλεσμα η ελάφρυνση του χρέους να θεωρείται απαραίτητη για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

«Παρ' όλα αυτά, με την ανάπτυξη να ανακάμπτει πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης και το τέλος των capital controls, και με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ενδεχομένως κοντά στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, το ενδεχόμενο άμεσης ελάφρυνσης του χρέους εξασθενεί και ίσως οι πιστωτές επιλέξουν να καθυστερήσουν μία πολιτικά δύσκολη απόφαση να δεσμευτούν σε ελάφρυνση χρέους πριν το τέλος του μνημονίου. Αυτό, ωστόσο, πιθανώς δεν θα θέσει σε κίνδυνο την έξοδο από το πρόγραμμα», σημειώνεται στο σημείωμα της Citi.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.