ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καρφιά» Μοσκοβισί για τον ΦΠΑ στα νησιά!

13:38 - 01 Φεβ 2018 | Οικονομία
«Καρφιά» Μοσκοβισί για τον ΦΠΑ στα νησιά!
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε την διακριτική ευχέρεια, να επιβάλλει στα νησιά ΦΠΑ μειωμένο κατά 30% από εκείνον που επέβαλλε στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεσμεύτηκε να καταργήσει την εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς προκαλούσαν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες.»

Αυτό συμπεραίνει, σε γραπτή του απάντηση προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, εκθέτοντας έτσι την ελληνική κυβέρνηση, που εμφάνισε την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, ως επιβληθείσα από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο Επίτροπος Μοσκοβισί, «σύμφωνα με το άρθρο 120 της οδηγίας ΦΠΑ, η Ελλάδα διαθέτει διακριτική ευχέρεια να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος, συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την οδηγία ΦΠΑ, η κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ΦΠΑ δεν αποκλείει την επαναφορά τους σε μεταγενέστερο στάδιο από την Ελλάδα.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ο Επίτροπος, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Ελλάδα δεσμεύτηκε να καταργήσει την εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς, όπως υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση, προκαλούσαν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες.

*Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί

Σύμφωνα με το άρθρο 120 της οδηγίας ΦΠΑ, η Ελλάδα διαθέτει διακριτική ευχέρεια να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος, συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την οδηγία ΦΠΑ, η κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ΦΠΑ δεν αποκλείει την επαναφορά τους σε μεταγενέστερο στάδιο από την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Ελλάδα δεσμεύτηκε να καταργήσει την εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς προκαλούσαν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες. Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταναστευτική κρίση έχει δημιουργήσει δυσχέρειες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν το πλέον αποτελεσματικό ή στοχευμένο μέσο για τον σκοπό αυτό.

Όσον αφορά τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η κατανομή της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) είναι η εξής:

Για το Βόρειο Αιγαίο: η χρηματοδότηση του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα (άξονας 1-ΕΤΠΑ) ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και για την απασχόληση (άξονας 2a-ΕΚΤ) σε 40,5 εκατ. ευρώ. Για το Νότιο Αιγαίο: η χρηματοδότηση του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα (άξονας 1-ΕΤΠΑ) ανέρχεται σε 22,4 εκατ. ευρώ και για την απασχόληση (άξονας 4-ΕΚΤ) σε 47,4 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.