ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βίζερ: Το πρόβλημα της Ελλάδας υποτιμήθηκε

16:45 - 05 Φεβ 2018 | Οικονομία
Βίζερ: Το πρόβλημα της Ελλάδας υποτιμήθηκε
Το πρόβλημα της Ελλάδας υποτιμήθηκε, παραδέχεται σε συνέντευξή του στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ. Ακόμη, αναφέρει ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit κατά τη διαπραγμάτευση του 2015.

Ο Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι η Ελλάδα κατά το 2015 έφτασε ένα βήμα πριν από το Grexit, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η χώρα ήθελε να παραμείνει στο ευρώ.

Σύμφωνα με τους FT, ο Βίζερ αποτέλεσε μία από τις φιγούρες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα της Ευρώπης για τη διάσωση του κοινού νομίσματος.

Όπως λέει, ήδη από το 2012 «υπήρχαν κάποιοι υπουργοί που ήταν πεπεισμένοι ότι θα ήταν καλύτερα εάν οι δρόμοι τους χωριστούν (με την Ελλάδα)» κάνοντας έτσι μια έμμεση αναφορά στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Σόιμπλε.

Ενώ η ευρωζώνη «φλέρταρε» με το Grexit το 2012, ήρθε «πολύ πιο κοντά» στο ενδεχόμενο αυτό το 2015, στη διάρκεια των βασανιστικών διαπραγματεύσεων με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Βίζερ, οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών περιόδων ήταν ότι το 2012 οι κίνδυνοι μετάδοσης του Grexit για τις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν πολύ μεγαλύτεροι και ότι το 2015 δεν ήταν καθόλου σαφές ότι η ίδια η Ελλάδα ήθελε να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο Βίζερ παραδέχεται στη συνέντευξή του ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι υποτίμησαν το μέγεθος των προβλημάτων της Ελλάδας.

Ωστόσο, προσθέτει ότι ένα μεγάλο κούρεμα στους ιδιώτες πιστωτές στην αρχή της κρίσης θα μπορούσε να ήταν «κατακλυσμιαίο όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.