ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Ψαλίδι” στις συντάξεις χηρείας φέρνει η νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ

09:50 - 07 Φεβ 2018 | Οικονομία
“Ψαλίδι” στις συντάξεις χηρείας φέρνει η νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ
Νέο “κόφτη” φέρνει στις συντάξεις χηρείας η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των ποσών και ποσοστών που δικαιούνται σύζυγοι και τέκνα θανόντων από 13/5/2016 και μετά.

Αναλυτικότερα, τα νέα ποσά και ποσοστά από τη σύνταξη του θανόντος που δικαιούνται τα μέλη της οικογένειάς του, όπως και οι τυχόν διαζευγμένοι σύζυγοι, πέφτουν στο 50% της σύνταξης του θανόντος για την πρώτη τριετία και στο 25% αν μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης ο χήρος ή η χήρα εργάζεται ή παίρνει δική της σύνταξη.

Για την πρώτη τριετία η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας όμως αν στη λήξη της τριετίας δεν έχει κλείσει τα 55 τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά. Αν είναι ήδη 55 ετών κατά την υποβολή της αίτησης τότε και μόνον τότε η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται για μια τριετία στο 50% και συνεχίζει στο ίδιο ποσοστό και μετά ην τριετία εκτός αν ο/η σύζυγος βρει δουλειά ή παίρνει ήδη δική του σύνταξη, οπότε η σύνταξη θανάτου περιορίζεται για πάντα στο 25%.

Αν το 55ο και άνω έτος δικαιούχου συμπληρώνεται στη λήξη της τριετίας τότε η σύνταξη αναστέλλεται αλλά επαναχορηγείται στο 67ο έτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.