ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔιαΝΕΟσις: Πρόταση για τριπλή παρέμβαση για να σωθεί η οικονομία

09:40 - 08 Φεβ 2018 | Οικονομία
ΔιαΝΕΟσις: Πρόταση για τριπλή παρέμβαση για να σωθεί η οικονομία
Την ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών που θα επιτρέψουν στην κάθε μορφής επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί ωθώντας το ΑΕΠ σε ισχυρούς αυξητικούς ρυθμούς τονίζει ο πρόεδρος της «ΔιαΝΕΟσις» Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε σχετική μελέτη για τη διαμόρφωση ενός νέου μίγματος οικονομικής πολιτικής ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι μετά το τέλος των μνημονίων είναι ορατός ένας άλλος κίνδυνος πέρα από τον δημοσιονομικό. Αυτός της χαμηλής ανάπτυξης, όπου βέβαια η ανεργία  θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επέμεινε ότι για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει στόχος  όλων να είναι η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος. Όχι κλίματος φιλικού προς τις επιχειρήσεις, αλλά  ενός περιβάλλοντος όπου κάθε τύπου επιχειρηματικότητα, μικρή, μεσαία ή μεγάλη, θα μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Στο φόντο αυτό η ΔιαΝΕΟσις παρουσίασε μια μελέτη για το πώς θα γυρίσει σελίδα η χώρα εντοπίζοντας αρχικά τις πέντε βασικές της παθογένειες.  Σύμφωνα με τη μελέτη της ΔιαΝΕΟσις οι "πέντε δράκοι", όπως τους ονομάζει είναι το δυσβάσταχτο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και το διπλό πρόβλημα της πολυνομίας/κακονομίας.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο ΟΠΑ και πρώην Υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκης, τον καθηγητή ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδη Νεκτάριο και τον ανεξάρτητο βουλευτή και πρώην ΓΓΠΣ και ΓΓΔΕ Χάρη Θεοχάρη, μαζί με τους Χρήστο Αξιόγλου, Παύλο Κουρή και Γιώργο Συμεωνίδη.

Η μελέτη προτείνει μια συνολική πρόταση οικονομικής πολιτικής η οποία περιλαμβάνει τρεις άξονες:

α)Την επίτευξη ενός νέου συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με την πρόταση, η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστο μέχρι το 2029.

β) Τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών (από 27% σε 19%) και με χρήση των επικουρικών  εισφορών για τη δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Προβλέπεται ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία 350.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 και τη μείωση της ανεργίας στο 7,1% μέσα σε 10 χρόνια.

γ) Την απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών. Μεταξύ άλλων, η πρόταση προβλέπει συντελεστή 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, φορολογία εισοδήματος από 20% ως 30% για τα φυσικά πρόσωπα και επί των καθαρών κερδών των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων, ενιαίο ΦΠΑ 20% (και χαμηλό συντελεστή 10%), αλλά και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα συνδυασμένα μέτρα θα επιτρέψουν στη χώρα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, να ενθαρρύνει νέες επενδύσεις και νέες εξαγωγικές δραστηριότητες για τις επιχειρήσεις, να ενισχύει τη ρευστότητα της αγοράς, την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.