ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό

22:19 - 08 Φεβ 2018 | Οικονομία
Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό
Το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 έστειλε από το επίσημο δείπνο του Economist ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως είπε, η Ελλάδα θα γίνει «ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα, και φυσικά καθήκοντα, με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό. «Το 80-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί», όμως, «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιστρέψει και η Ελλάδα επίσης ανακάμπτει, διαπίστωσε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» για τη χώρα.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι, μετά το Brexit, το οποίο χαρακτήρισε παράθυρο ευκαιρίας, «θα πρέπει να ενδυναμώσουμε την ΕΕ».

Προσερχόμενος σε κεντρικό βιβλιοπωλείο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες, σε μια στιγμή αναταράξεων, αμέσως μετά τις αναταράξεις, κι αυτό είναι μια καλή ένδειξη».

«Αποδεικνύει», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιο βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί, ως προς την ανάπτυξη, ως προς το δημοσιονομικό πεδίο και επιβεβαιώνει το μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης που ήρθα να φέρω εδώ».

Επέμεινε στην «εμπιστοσύνη και την ελπίδα», λέγοντας πως υπάρχει «εμπιστοσύνη προς στην ελληνική οικονομία, εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού λαού, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε προσεχώς από το πρόγραμμα σε καλές συνθήκες».Οι καλές συνθήκες, είπε, συνίστανται «σε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τους ίδιους τους Έλληνες, μια στρατηγική μείωσης του χρέους μεσοπρόθεσμα και μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα για μια κανονική χώρα».

Τέλος ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών αποτελούν «μια βάση συνεργασίας για να φτάσουμε σε μια επιτυχημένη έξοδο, αν καθένας αναλάβει τις ευθύνες του, οι ελληνικές αρχές από τη μια πλευρά και οι θεσμοί από την άλλη».

«Είμαι πεπεισμένος», είπε καταλήγοντας, ότι «έτσι μπορούμε να πάμε προς την ιστορική ημερομηνία για επιτυχημένη έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα και την επιστροφή της Ελλάδας στην καρδιά της ευρωζώνης που είναι η θέση της».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.