ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΚΕ:Καινοτομία και ποιοτικές θέσεις εργασίας για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο

11:52 - 10 Φεβ 2018 | Οικονομία
ΟΚΕ:Καινοτομία και ποιοτικές θέσεις εργασίας για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο
Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που συνέταξε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή παρουσιάζεται την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, μια συμβολική ημερομηνία. Το σχέδιο, το οποίο, άλλες χώρες της ΕΕ με συλλογική κουλτούρα διαχείρισης των κοινών το «ζυμώνουν» εξαντλητικά στις δικές τους ΟΚΕ (όπως π.χ στην Ολλανδία), είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με όλους τους φορείς και αποτυπώθηκε μετά από 15 μήνες διαλόγου και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργος Βερνίκος, ενημερώνοντας σχετικά τους δημοσιογράφους την εβδομάδα που πέρασε, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο σύνθεσης θέσεων και απόψεων των κοινωνικών εταίρων της ΟΚΕ, των πολιτικών κομμάτων και των παραγωγικών τάξεων. Όπως είπε, εκεί αποτυπώνονται τα βήματα εξόδου από την κρίση, η οποία είναι πολυεπίπεδη, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά έχει στοιχεία πολιτισμικής, ηθικής και κοινωνικής παρακμής. «Είναι ντροπή ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» ανέφερε ο Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος ανέλαβε ως πρόεδρος της ΟΚΕ να διαμορφώσει το σχέδιο και υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που θα κατατεθούν μαζί με αυτές κομμάτων και των παραγωγικών φορέων θα αποτελέσουν τον οδηγό για την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Η ΟΚΕ διαμορφώνοντας το σχέδιό της, αναγνώρισε την ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων «με στόχο μια Ελλάδα που θα χαρακτηρίζεται από την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνικής δικαιοσύνη και την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στην καινοτομία, όπως και στην γνώση, ενώ θεωρείται απαραίτητος και αναγκαίος ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος και η προώθηση της έρευνας.

Ο Γιώργος Βερνίκος τάχθηκε μάλιστα υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως αυτονόητη εξέλιξη, και ανέφερε ότι πρώτο στόχος πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας αλλά και η δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.