ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας vs Τσίπρα για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης

08:13 - 13 Φεβ 2018 | Οικονομία
Στουρνάρας vs Τσίπρα για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης
Ένα ακόμα επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης – Στουρνάρα σχετικά με την επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Η ανάγκη ή όχι ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής στήριξης για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο αποτελεί τη μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που για μία ακόμη φορά εκφράστηκαν δημόσια και φάνηκε η διαφορετική εκτίμηση που έχουν πάνω στο θέμα.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Γιάννη Στουρνάρα πως υπονομεύει την ελληνική κυβέρνηση, επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. Ο κεντρικός τραπεζίτης, όμως, επιμένει πως αυτή είναι η πιο ασφαλής οδός, που θα κρατήσει με σιγουριά στο σωστό μονοπάτι την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη από πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και πως θα καλύπτει μόνη τις ανάγκες της.

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές και δυσβάσταχτες προϋποθέσεις για το λαό», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού.

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες για να έρθει η απάντηση από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επέμεινε πως είναι ασφαλέστερη η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής.

Σε ομιλία του στο Ελληνο-Ισπανικό Εμπορικό Επιμελτήριο με θέμα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ, αν και διαπιστώνει πως "η οικονομία ανακάμπτει", εκτιμά ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, πρέπει να αποσαφηνιστεί τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όπως ανέφερε, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελής για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι, όπως είπε, θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος                                                        

Τελευταία τροποποίηση στις 11:09 - 13 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.