ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κούλουμα» στο Eurogroup και στο… βάθος δόση

11:01 - 19 Φεβ 2018 | Οικονομία
«Κούλουμα» στο Eurogroup και στο… βάθος δόση
Καθαρά Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς θα παραστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα αξιολογήσει αν η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στα τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να λάβει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Τα ανοιχτά ζητήματα είναι ουσιαστικά τρία: Η πώληση του ΔΕΣΦΑ, το θέμα του Ελληνικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει σε ποια φάση βρίσκεται το καθένα από αυτά φιλοδοξώντας να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Για τον ΔΕΣΦΑ κατατέθηκαν την Παρασκευή οι προσφορές των ενδιαφερομένων επενδυτών, για το Ελληνικό εκκρεμεί μία απόφαση του ΕΣΠΑ, ενώ για τους πλειστηριασμούς έχουν μπει οι βάσεις ώστε να πραγματοποιούνται όλοι ηλεκτρονικά.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία θετική απόφαση του Eurogroup. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει την Πέμπτη πως η εκταμίευση θα αποφασιστεί σύντομα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση - λόγω των ανοικτών θεμάτων - να πει αν αυτό θα γίνει τη Δευτέρα.

Και από το ΥΠΟΙΚ την ίδια εκτίμηση κάνουν και σημειώνουν πως ακόμα κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση τη Δευτέρα είναι θέμα χρόνου πια η είσπραξη των 5,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συνεργάτες του επισημαίνουν τη σημασία της νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch και φυσικά περιμένουν από το Eurogroup περαιτέρω ώθηση «με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.