ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταλύτης η συγκρότηση της κυβέρνησης στη Γερμανία για το χρέος

12:59 - 22 Φεβ 2018 | Οικονομία
Καταλύτης η συγκρότηση της κυβέρνησης στη Γερμανία για το χρέος
Διάλογο είχε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ανοιχτή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ (Financial Assistance Working Group - FAWG), με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Η ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη μετά το μνημόνιο, θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο. Είμαστε πολύ κοντά στο να συζητήσουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον “γαλλικό μηχανισμό”» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δέσμευση ότι δεν θα επιστρέψουμε στο μοντέλο του 2008 και πριν, το μοντέλο της κρίσης δηλαδή - για προφανείς λόγους. Κάτι είναι πολύ λάθος με αυτό το μοντέλο, αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε και εσείς δεν θα με καλούσατε να έρθω εδώ. Όχι απλά δεν θέλουμε να επανέλθουμε σε αυτό το μοντέλο, αλλά θέλουμε και ένα ολιστικό μοντέλο» ανέφερε περιγράφοντας το νέο αναπτυξιακό μοντέλο ο κ. Τσακαλώτος.

«Παλιά είχαμε τα μεγάλα έργα υποδομών - 20% ήταν η συμμετοχή των μικρομεσαίων. Τώρα θέλουμε να το αντιστρέψουμε αυτό και να είναι 80% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και 20% μεγάλα projects. Είναι ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο αυτό και ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Διότι δεν γίνεται με πελατειακή πολιτική και με παρεμβάσεις, αλλά με μια δέσμη κανόνων και απόλυτη διαφάνεια: Όλοι γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα έργα, πώς μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα και δεν χρειάζεται να πάρουν τον Ευκλείδη, τον Γιάννη ή τη Μαρία τηλέφωνο κ.λπ., κ.λπ.. Αυτό για μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό» σημείωσε.

Ο υπ. Οικονομικών ανάφερε μάλιστα ότι  «κοντεύουμε στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος». Δεν παρέλειψε μάλιστα να ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται αυτή η συζήτηση.

«Στις Επιτροπές που συζητούν αυτά τα ζητήματα, συχνά, δεν καλείται η Ελλάδα να συμμετάσχει. Και το λέω για να μην λέω μόνο καλά πράγματα, αλλά για να ασκήσω και κάποια κριτική. Δε νομίζω ότι αυτός είναι και ο βέλτιστος τρόπος λειτουργίας της ΕΕ, να γίνονται δηλαδή συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στις οποίες δεν συμμετέχει η Ελλάδα ή κατόπιν εορτής μόνο, όπως στο Eurogroup. Όχι, δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος λειτουργίας της ΕΕ και αυτό είναι η προσωπική μου κριτική απέναντι στο πώς λειτουργεί.»

«Άπαξ και συγκροτηθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, θα επιταχυνθεί ο ρυθμός. Και όχι βέβαια μόνο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αλλά και για σημαντικές ευρωπαϊκές συζητήσεις, που έχουν να κάνουν π.χ. με την τραπεζική ένωση, με το κατά πόσον χρειαζόμαστε δημοσιονομική ικανότητα ως σταθεροποιητή για το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο κ.λπ.. Υπάρχει ένα θεματολόγιο.

Εμείς οι Νοτιοευρωπαίοι, ξέρετε, είμαστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί και τους συνασπισμούς τους κάνουμε στο «πιτς φιτίλι», δεν μας χρειάζονται τόσες μέρες ή εβδομάδες, όπως χρειάζονται οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.