ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Αυστηρά μηνύματα για προαπαιτούμενα, χρέος και ληξιπρόθεσμα

20:15 - 12 Μαρ 2018 | Οικονομία
Eurogroup: Αυστηρά μηνύματα για προαπαιτούμενα, χρέος και ληξιπρόθεσμα
Τα εύσημα στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έδωσε ο Μάριο Σεντένο, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει να είναι το ίδιο αποτελεσματική και στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Υπογράμμισε, μάλιστα πως θα πρέπει να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα, αν θέλει να προχωρήσουν οι συζητήσεις για οποιασδήποτε μορφής ελάφρυνση του χρέους. "Η τεχνική δουλειά σε ότι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης χρέους με ανάπτυξη προχωρά καλά", είπε ακόμα ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου. Ηχηρή παρέμβαση Ρέγκλινγκ για τα ληξιπρόθεσμα.

"Το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης", είπε αρχικά ο κ. Σεντένο, σημειώνοντας πως "αυτή η πρόοδος δείχνει την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στο πρόγραμμα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων".

Στη συνέχεια, περιέγραψε τα επόμενα βήματα, λέγοντας πως "τώρα μπαίνουμε στο τελικό στάδιο του προγράμματος και είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να τελειώσει επιτυχημένα το πρόγραμμα. Αυτό είναι όρος για οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους".

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι "η τεχνική δουλειά σε ό,τι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης χρέους με ανάπτυξη προχωρά καλά".

Ανέφερε ακόμα ότι ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να εξασφαλιστεί βιωσιμότητα. Όπως τόνισε η συζήτηση για αυτό αλλά και άλλα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστεί τον Απρίλιο.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει τον Απρίλιο μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης κάτι που θα είναι κρίσιμο στοιχείο για την μετά πρόγραμμα περίοδο που θα καθοριστεί προς το τέλος του προγράμματος», είπε κλείνοντας.

Μοσκοβισί: Κρίσιμες 100 ημέρες

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε από τη μεριά του πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία και δεν πρέπει να πατήσει φρένο. Όπως είπε βρισκόμαστε 100 ημέρες μακριά από το Eurogroup του Ιουνίου και πρέπει μέχρι τότε να έχουν μπει οι βάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Πρέπει να υπάρξει καθαρή δέσμευση από όλες τις πλευρές και να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις: την αναπτυξιακή ατζέντα που θα ετοιμάσει η ελληνική "πλευρά. Είναι σημαντικό να οριστεί από τους Ελληνες καθώς αφορά την Ελλάδα, τόνισε.

Ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος: στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε τελικές αποφάσεις. Είμαι αισιόδοξος", σημείωσε κλείνοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ρέγκλινγκ: Πρέπει να μηδενιστούν τα ληξιπρόθεσμα

Η πιο σημαντική παρέμβαση ήρθε από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων πως μέχρι τον Αύγουστο που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να έχει μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είπε πως το 1 δισ. ευρώ από τη δόση των 5,7 δισ. που θα εκταμιευθεί εντός του μηνός, θα πρέπει να πάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:27 - 12 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.