ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: Ζητά...ρεαλισμό από το ΔΝΤ και δουλειά από την Ελλάδα

18:43 - 13 Μαρ 2018 | Οικονομία
Μοσκοβισί: Ζητά...ρεαλισμό από το ΔΝΤ και δουλειά από την Ελλάδα
Ρεαλιστικές προσεγγίσεις από το ΔΝΤ και σκληρή δουλειά από την Ελλάδα ζητά ο Πιερ Μοσκοβισί, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε δε πως οι επόμενες 99 ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και ότι θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα να έχει τακτοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Πριν, όμως, αναφερθεί στην Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί φρόντισε να στείλει το μήνυμά του στο ΔΝΤ, που φαίνεται και πάλι να προβάλλει ιδιαίτερες αξιώσεις για να μπει στο πρόγραμμα. Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και προτίθεται να ζητήσει περικοπή αφορολογήτου και συντάξεων, χωρίς μάλιστα την εφαρμογή αντιμέτρων, το 2019.

«Ενθαρρύνω τους πάντες να εργαστούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα», σχολίασε με νόημα ο Πιερ Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι και για το 2017 θα υπάρχει υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου.

Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ακόμα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα με "ρεαλιστική προσέγγιση" και αυτό θα είναι "το καλύτερο για όλους".

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Επίτροπος ήταν επίσης αυστηρός στα όσα είπε: "Τις επόμενες 99 μέρες πρέπει να δουλεύουμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Δεν υπάρχουν διακοπές, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση. Δεν έχει Πάσχα για την Ελλάδα φέτος, μόνο συνεχή δουλειά". 

Κλείνοντας ανάφερε τα τέσσερα επόμενα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν έως το καλοκαίρι. Ειδικότερα τόνισε ότι 99 ημέρες πριν το Eurogroup του Ιουνίου θα πρέπει:

1. Να ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα έως τον Μάιο και να υπάρξει Staff Level Agreement

2. Να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο μεταμνημονιακό πλαίσιο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα ούτε κάτι που να μοιάζει με πρόγραμμα»

3. Να καταρτιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας

4. Να τηρήσουν τα κράτη μέλη τις υποσχέσεις τους για το χρέος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.