ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Σκληραίνει τη στάση του και απέναντι στις τράπεζες

10:12 - 19 Μαρ 2018 | Οικονομία
ΔΝΤ: Σκληραίνει τη στάση του και απέναντι στις τράπεζες
Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι επιπλέον εγγυήσεις που είναι έτοιμο να ζητήσει το ΔΝΤ για την υγεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, εν όψει των stress tests για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πέραν όλων των άλλων που ζητεί το ΔΝΤ, δηλαδή  να έρθουν πιο μπροστά τα μέτρα (μείωση αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων) να αναβληθεί η εφαρμογή των αντίμετρων, πρόσθετες ανησυχίες προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα σύγκρουση με το Ταμείο για τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών που αναμένονται στις 5 Μαΐου.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή τους νέους κανόνες εμπλοκής του σε χώρες που ανήκουν σε νομισματική ένωση, οι οποίοι τίθενται άμεσα σε ισχύ.

Σύμφωνα με αυτούς το Ταμείο δεν θα αρκείται στις διαβεβαιώσεις ενός θεσμού (όπως π.χ. η ΕΚΤ που διενεργεί τα stress test στην Ευρώπη) για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι νέοι κανόνες αναφέρουν ότι «σε περίπτωση που το Ταμείο εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και για το ότι οι προτεινόμενες δράσεις στη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια μορφή διασφάλισης σε επίπεδο νομισματικής ένωσης για να μπορέσει το Ταμείο να δανείσει» αναφέρεται.

Ωστόσο, το Ταμείο διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.