ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: «Κλειδί» η προσέλκυση στρατηγικών ξένων άμεσων επενδύσεων

21:12 - 19 Μαρ 2018 | Οικονομία
Στουρνάρας: «Κλειδί» η προσέλκυση στρατηγικών ξένων άμεσων επενδύσεων
Η προσέλκυση στρατηγικών ξένων άμεσων επενδύσεων πρέπει να είναι ο "νούμερο ένα" στόχος της Ελλάδας τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών "Πηγές Χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας".

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, που θέτει τους βασικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού προτύπου που χρειάζεται η Ελλάδα, με τον Γιάννη Στουρνάρα να υπογραμμίζει από τη μεριά του πως ένα "επενδυτικό σοκ" αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών, ενώ σημείωσε πως δεν πρέπει επίσης να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση και δισταγμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ είναι επίσης η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων.

Εμπιστοσύνη των επενδυτών

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά κρίσιμη τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Πρέπει να πειστούν όπως είπε ότι  "η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος".

Αυτό, σημείωσε "θα επηρεάσει θετικά τους όρους εξόδου στις αγορές, θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα ενισχύσει την προσέλκυση επενδύσεων. Επιπλέον, θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και θα ενδυναμώσει την πιστοδοτική τους ικανότητα. Τα παραπάνω θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων και την αποκατάσταση βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης". 

Το τραπεζικό σύστημα

Όσο για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας είπε πως βλέπει σημαντικά σημάδια βελτίωσης. "Η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό".

Επίσης, σημείωσε πως στη βελτίωση της εικόνας θα βοηθήσουν ακόμα η παγίωση θετικών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.