ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Ζυγίζει τη λύση προληπτικής γραμμής και την απορρίπτει

15:44 - 21 Μαρ 2018 | Οικονομία
Κομισιόν: Ζυγίζει τη λύση προληπτικής γραμμής και την απορρίπτει
Η Κομισιόν θεωρεί πως η επιλογή της προληπτικής γραμμής στήριξης για την επόμενη μέρα της Ελλάδας υπάρχει στο τραπέζι, αλλά εκτιμά πως δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Πηγές της Κομισιόν, παρουσίασαν την Τετάρτη τους δύο δρόμους που έχει να επιλέξει η Ελλάδα. Αυτόν της πιστοληπτικής γραμμής και αυτόν της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ποιον δρόμο προτιμούν στις Βρυξέλλες;

Είναι ξεκάθαρο πως η δεύτερη λύση αρέσει καλύτερα στην Κομισιόν, κυρίως γιατί είναι μία λύση με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

"Μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM έχει πλεονεκτήματα (προστασία τραπεζών bank waiver, backstop) αλλά έχει και μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα η ιδιοκτησία του προγράμματος, αλλά και η εμπλοκή στα κοινοβούλια". Αυτά τα μειονέκτηματα είναι που οδηγούν την Κομισιόν στην επιλογή 2.

Ποια είναι αυτή; Μια σταθερή μεταμνημονιακή εποπτεία. Όπως αναφέρουν από την Κομισιόν και αυτή η επιλογή έχει κινδύνους, καθώς χρειάζεται πειθαρχία από την ελληνική πλευρά. Θα μπορούσε, όμως, αντί για την εξάμηνη εποπτεία που για παράδειγμα ίσχυσε στην Ιρλανία, στην Ελλάδα το πλαίσιο να είναι πιο αυστηρό.

Η ενισχυμένη εποπτεία μοιάζει λοιπόν ως η καλύτερη λύση για την Κομισιόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.