ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Καρέ προκλήσεων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

18:15 - 21 Μαρ 2018 | Οικονομία
Goldman Sachs: Καρέ προκλήσεων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Τους κινδύνους που κρύβει η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς για την επόμενη ημέρα του προγράμματος επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως αν δεν γίνουν οι σωστές κινήσεις, η Ελλάδα ενδέχεται να επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παγκοσμίως. Ποιες οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις.

Η αμερικανική τράπεζα στέκεται σε τέσσερα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης. Το χρέος, τις μεταρρυθμίσεις, την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση της χώρας μετά τα μνημόνια.

Χρέος και ΔΝΤ

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs το να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, από το οποίο μάλιστα εξαρτάται και η συμμετοχή του ΔΝΤ ή όχι στο πρόγραμμα. Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή έως τον Μάιο και σίγουρο πριν από το Eurogroup του Ιουνίου. Αν όχι;

Προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις

Δεύτερη παράμετρος για ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα το να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να μη μείνουν πίσω τα προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Ενδεχόμενη αποτυχία σε αυτό το σκέλος θα μπορούσε επισημαίνει η GS να είναι πηγή καθυστέρησης για το προγραμματισμένο τέλος του προγράμματος. Πρέπει όλα να λειτουργήσουν ρολόι, ενώ η τράπεζα υπενθυμίζει την απαίτηση του ΔΝΤ να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα της μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Επιτήρηση

Δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτό το σημείο, σημειώνει η Goldman Sachs, πώς Ελλάδα και θεσμοί θα βρουν μια ισορροπία για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Πιθανότερη είναι η λύση της ενισχυμένης επιτήρησης. Μίας δηλαδή πιο στενής παρακολούθησης σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα.

Χρηματοδότηση

Τέλος, μένει το ζήτημα της χρηματοδότησης, καθώς υπάρχει η περίπτωση η Ελλάδα να μη βρει από τις αγορές την απαιτούμενη ρευστότητα από το πρόγραμμα. Από την άλλη επισημαίνεται πως η προληπτική γραμμή απορρίπτεται από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, οπότε το «μαξιλάρι ρευστότητας» (σε συνδυασμό με ελάφρυνση χρέους) μοιάζει με την επικρατέστερη λύση. Αν και έχει ρίσκο...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.