ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: Δεν έχουμε ξεχάσει τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους

15:20 - 27 Μαρ 2018 | Οικονομία
Μοσκοβισί: Δεν έχουμε ξεχάσει τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους
Λύση πακέτο για την Ελλάδα έως την 21η Ιουνίου "ή και λίγο αργότερα" βλέπει ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο.

"Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου", είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων για να προσθέσει:

"Έως τότε οι ελληνικές αρχές  θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα εξής: Στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες, που να προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα, θα πρέπει να υιοθετηθούν κάποια προαπαιτούμενα, νομίζω τον Μάιο, και τέλος θα πρέπει να αποφασιστεί και ποια θα είναι η παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος".

Υπογράμμισε, όμως και τις υποχρεώσεις από τη μεριά των εταίρων: "Σε καμία περίπτωση, και στο Eurogroup και στο EWG δεν έχουμε ξεχάσει τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Θα πρέπει αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την επιστροφή της ανάπτυξης και βεβαίως το θέμα της παρακολούθησης των ελληνικών τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τους άλλους θεσμούς για να προετοιμάσουμε την έξοδο – και φυσικά, η αξιολόγηση είναι κάτι καθοριστικό για κάτι τέτοιο", είπε.

Για το ΔΝΤ

Σε σκέλος της ερώτησης αναφορικά με το μέλλον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε:

"Δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν τεχνικές συζητήσεις στο παρελθόν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τα στοιχεία και τους αριθμούς και σε γενικές γραμμές, οφείλω να σας πω ότι τα στοιχεία και οι αριθμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Τόσο όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο. 

Ελπίζω λοιπόν, ότι στη συζήτηση, που θα συνεχίσουμε να έχουμε με τους φίλους μας από το ΔΝΤ, θα καταφέρουμε να τους πείσουμε. Το βασικό είναι ότι λαμβάνονται μέτρα, ότι η ανάπτυξη επιστρέφει, ότι η κατάσταση βελτιώνεται – δεν χρειάζεται κάποιος να έχει βγάλει Πανεπιστήμιο στα Μαθηματικά για να καταλάβει προς τα πού πρέπει να πάμε. Και φυσικά, στις συναντήσεις και γενικές συνελεύσεις του ΔΝΤ και σε όλες τις επαφές που έχουμε μαζί τους, θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα είμαστε αντικειμενικοί, ειλικρινείς και απαιτητικοί".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.