ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που χρηματοδοτήσαμε και πέτυχαν

22:15 - 18 Απρ 2018 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που χρηματοδοτήσαμε και πέτυχαν
Η Ελλάδα όπως και οι άλλες οικονομίες που χρηματοδοτήθηκαν από τον ESM παρουσιάζουν μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μαζί με την Ελλάδα η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι οι πέντε χώρες που σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ αποτελούν «πέντε χώρες οι οποίες έλαβαν χρήματα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εφάρμοσαν δραστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκαταλέγονται στις πλέον επιτυχημένες οικονομίες στην Ευρώπη».

Μιλώντας στο Bloomberg ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης ότι ο ESM δημιουργήθηκε στο απόγειο της κρίσης και ότι στα τελευταία επτά - οκτώ χρόνια έδωσε δάνεια στις πέντε χώρες οι οποίες έχασαν την πρόσβασή τους στις αγορές, εκταμιεύοντας 280 δισ. ευρώ.

«Αυτό διασφάλισε τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης, επειδή ο κίνδυνος ήταν ότι κάποιες χώρες θα μπορούσε να είχαν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν το ευρώ. Έτσι, αυτό δεν συνέβη, είναι καλό, διατηρήσαμε τη σταθερότητα», επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Ματίας Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχει συζήτηση γι' αυτό το θέμα, αλλά πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις αυτές δεν είναι ποτέ εύκολες στην Ευρώπη, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν και να βρουν έναν συμβιβασμό 19 ανεξάρτητες χώρες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «τα κράτη - μέλη μας πιστεύουν ότι ο ESM θα πρέπει να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο μέλλον, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έχει επίσης ενεργό ρόλο στην περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:04 - 18 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.