ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Πέντε βήματα κόντρα στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης

10:32 - 23 Απρ 2018 | Οικονομία
ΣΕΒ: Πέντε βήματα κόντρα στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης
Τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης και η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων αποτελούν βασική τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, ο ΣΕΒ με αφορμή σχετικό συνέδριο προτείνει πέντε σημαντικές παρεμβάσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι στη Γαλλία η διευθέτηση μιας διοικητικής διαφοράς γίνεται το αργότερο όντος 313 ημερών, στην Ισπανία 317 ημέρες, με το σύνολο όλων των χώρων της ΕΕ να είναι κατά μέσο όρο στις 271.

Στην Ελλάδα ο χρόνος αυτός το 2017 ήταν στις 964 ημέρες!

Η απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί το τρίτο σημαντικότερο εμπόδιο στην έρευνα, όπως καταγράφει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών στην έκδοση «Ο σφυγμός του επιχειρείν», ενώ η πολυπλοκότητα και η πολυνομία συχνά δημιουργούν έδαφος για διοικητικές διαφορές και μάλιστα την ίδια στιγμή που ακόμα και σήμερα θεωρείται στη χώρα μας περιορισμένη σημαντικά η αξιοποίηση εξωδικαστικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών που θα μπορούσαν να προσφέρουν ταχύτερες διαδικασίες, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι υποθέσεις.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αναδειχθούν στο συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνει ο ΣΕΒ.

Παρά την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, η χώρα υστερεί σε θέματα διαμόρφωσης ενός θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte που παρουσιάζεται σήμερα, 33 χρόνια χρειάστηκε μεταλλευτική-μεταλλουργική εταιρεία να κλείσει αντιδικία με ασφαλιστικό Ταμείο, ενώ το κόστος λειτουργίας των ελληνικών δικαστηρίων αναλογεί στο 0,3% του ΑΕΠ, όταν η ίδια αναλογία ισχύει και σε χώρες, όπως είναι η Ολλανδία και η Σουηδία, όπου ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης είναι 6 φορές μικρότερος.

Στόχος οι επενδύσεις

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ και η Deloitte, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης θα μπορούσαν να επιφέρουν οικονομία σε χρόνο και σε χρήμα με άμεσο αποτέλεσμα και στην έλευση και υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα.

Με στόχο τη μείωση κατά 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών διοικητικών διαφορών έως το 2020 είναι εφικτό η ελληνική οικονομία να εξοικονομήσει περί τα 19 εκατ. ευρώ, έως 65.700 λιγότερες εργατοημέρες αλλά και κατά 70% μείωση του παραγωγικού χρόνου και του λειτουργικού κόστους.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΒ προτείνει  πέντε παρεμβάσεις και συγκεκριμένα:

  • Τη διοικητική υποστήριξη δικαστών ειδικά υποθέσεων που σχετίζονται σε επενδύσεις.
  • Ανάθεση υποθέσεων βάσει πολυπλοκότητας.
  • Ηλεκτρονική αυτοματοποίηση των δικαστηρίων (e-courts).
  • Αναπροσαρμογή κόστους του ενσήμου υποβολής αναβολής των υποθέσεων μετά την πρώτη αναβολής.
  • Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.