ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Τρία «πρέπει» για ασφαλή έξοδο-Το σενάριο εκλογών

15:18 - 24 Απρ 2018 | Οικονομία
Goldman Sachs: Τρία «πρέπει» για ασφαλή έξοδο-Το σενάριο εκλογών
Τρεις στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για να πετύχει η Ελλάδα την πλήρη επιστροφή της στις αγορές, τονίζει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εξαρτάται από:

-Πρώτον, ουσιαστική ελάφρυνση χρέους,

-Δεύτερον, μαξιλάρι ρευστότητας μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ ώστε να πείσει τις αγορές για το αξιόχρεό της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα

-Τρίτον, ένα καθαρό σύστημα που θα δίνει κίνητρο για δημοσιονομική ορθότητα μεσοπρόθεσμα.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως αν καλυφθούν και οι τρεις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των spread και κινήσεις στις αξίες των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού ώστε να ξεκινήσουν να συσχετίζονται με αυτά άλλων χωρών της περιφέρειας.

Αν, όμως, δεν καλυφθεί έστω και ένας από τους παραπάνω στόχους τότε τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να κινούνται με βάση ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στην εγχώρια δημοσιονομική πολιτική.

Σημειώνεται ακόμα πως αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και εύρωστα κίνητρα για δημοσιονομική πειθαρχία, πιθανά αναπτυξιακά σοκ ή μη αναμενόμενη σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ, θα επηρεαστούν αρνητικά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, η προοπτική εκλογών λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος θέτει πολιτικούς κινδύνους για τη συνέχεια της οικονομικής πολιτικής μετά τη λήξη του μνημονίου, ειδικά αν υπάρξει κοινοβούλιο που δεν δίνει καθαρή κυβέρνηση και ο σχηματισμός της αποδειχτεί πρόκληση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.