ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Eurogroup ο Τσακαλώτος μετά τη θύελλα για την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία

07:57 - 27 Απρ 2018 | Οικονομία
Στο Eurogroup ο Τσακαλώτος μετά τη θύελλα για την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία
Στο τραπέζι του άτυπου Eurogroup στη Σόφια μπαίνει σήμερα το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο για την πορεία της οικονομίας μετά τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με τις επιφυλάξεις των συναδέλφων του ως προς το σχέδιο αυτό, κάτι που φάνηκε και από την ασαφή απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χθες, Πέμπτη, στην Αθήνα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ελληνικό σχέδιο, απάντησε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που ακολουθούνται στη χώρα είναι σωστές, ωστόσο πρόσθεσε «θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι αυτές που θα προκριθούν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Λόγω της άτυπης μορφής του, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο θα γίνει «εφ' όλης της ύλης» που θα περιλάβει και το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Φωτιές στην Αθήνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε για την Σόφια μετά τις φωτιές που άναψε η δήλωσή του στους FT για την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία στην Ελλάδα -ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο όπως έγινε με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα.

Προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες το βράδυ ότι «είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος ‘συν κάτι ακόμη’. Το ‘συν κάτι ακόμη’ ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο. Με άλλα λόγια ο έλεγχος θα είναι ανά τρίμηνο».

Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε και η κριτική στον κ. Τσακαλώτο από το απογευματινό μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης, με τους σχολιαστές της εκπομπής να θεωρούν πως οι θέσεις του δεν συνάδουν με το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:10 - 27 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.