ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτογενή πλεονάσματα και «αντίδωρα» περικοπών επί τάπητος της διαπραγμάτευσης

09:16 - 17 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Πρωτογενή πλεονάσματα και «αντίδωρα» περικοπών επί τάπητος της διαπραγμάτευσης
Σε ζητήματα που άπτονται του καυτού θέματος των πλεονασμάτων μπαίνει σήμερα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Έτσι στις συναντήσεις που ξεκινούν από τις 10.30 το πρωί αναμένεται να τεθούν η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τα δημοσιονομικά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου (2019 – 2022).

Ουσιαστικά στη συζήτηση για το νέο Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να καταγραφεί το σχετικό σενάριο για το πώς η χώρα θα κλειδώσει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Βέβαια η ελληνική πλευρά έχει ως όπλο τη μέχρι τώρα δημοσιονομική εικόνα της αλλά και τις προβολές για το ΑΕΠ. Εκεί όμως ειδικά από το ΔΝΤ οι ενστάσεις είναι σημαντικές καθώς εκτιμάται ότι η πορεία της ανάπτυξης δεν είναι η αναμενόμενη. Έτσι το Ταμείο αναμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Ιουνίου για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018 για να αποφανθεί για το δημοσιονομικά, για το αν θα επιμείνει για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου.

Παράλληλα η συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων φέρνει μπροστά και το θέμα των περικοπών στις συντάξεις. Το μέτρο που είναι ενταγμένο στα 88 προαπαιτούμενα, προσφέρει εξοικονόμηση δαπανών 1,8 δις. ευρώ το 2019. Άρα στο νέο μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να φανεί εάν ο υπολογισμός αυτός θα παραμείνει ή θα μειωθεί το «ψαλίδι» στις συντάξεις (από 20% κατά μέσο όρο σε ποσοστό μικρότερο ) λόγω της καλής πορείας των εσόδων και της δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου.

Είναι προφανές ότι ως «αντίδωρο» για τη διάσωση των συντάξεων ή καλύτερα τη «μειωμένη μείωσή τους» θα πρέπει να κατατεθεί ένα πλαίσιο ισοδυνάμων. Πρόθεση της Ελληνικής πλευράς είναι να είναι τα ισοδύναμα από τη χωρία των εσόδων κάτι που όμως ειδικά από το Ταμείο δεν γίνεται πάντα αποδεκτό.

Στο μέτωπο των εσόδων πάντως κλειδί είναι η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ. Ήδη θεσμοί και κυβέρνηση τα βρήκαν και  μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η Υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές των αντικειμενικών αξιών σε 10.200 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να φανεί και το πώς θα διαμορφωθεί το μίγμα του νέου ΕΝΦΙΑ ώστε να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Πάντως χτες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποίησε το επιχειρησιακό σχέδιό της. Για φέτος, το σύνολο των φορολογικών εσόδων προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 48,16 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 600 εκ. ευρώ σε σχέση με τις πραγματοποιήσεις του 2017 (47,56 δισ.). Μάλιστα προβλέπεται να μπουν στο μικροσκόπιο 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες για την είσπραξη ενός ποσού πάνω από 5,5 δις. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα, ώστε να διαμορφωθεί και φέτος χώρος για ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στο τέλος τους έτους. Ενδεικτική η αναφορά χτες του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη στο Ρ/Σ ΑΛΦΑ. «Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Ένα το πώς κλείνεις την συμφωνία για το χρέος, την αξιολόγηση,  και τα άλλο να δεις πώς βγαίνεις από τη χρονιά τι χώρο έχεις κατακτήσει και βλέπεις τι μπορείς να κάνεις για την κοινωνία. Δείτε το κλείσιμο του προγράμματος και κι έχουμε χρόνο» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 17 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.