ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπριντ για να κλείσει η τεχνική συμφωνία το Σάββατο

13:00 - 18 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Σπριντ για να κλείσει η τεχνική συμφωνία το Σάββατο
Ολοήμερες αναμένονται την Παρασκευή οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών με στόχο το Σάββατο να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA). Σημειώνεται ότι τόσο η Ελληνική πλευρά όσο και η Κομισιόν εκτιμούν ότι θα βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης και για το λόγο αυτό ανεβάζουν στροφές προκειμένου μέσα στο Σαββατοκύριακο να κλείσουν όλα τα θέματα ενόψει και του Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Τα θέματα που τίθενται σήμερα επί τάπητος είναι το ύψος της υπέρβασης, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και οι πιθανές επακόλουθες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τα εργασιακά και τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας (πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2020, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κ.ά.), οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό. 

Πάντως την Πέμπτη κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί πέραν του 2018 ο νόμος Κατσέλη, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι αύριο θα έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία με τους δανειστές.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία στο θέμα του χρέους έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. «Ο χρόνος τελειώνει. Έχουν περιοριστεί οι διαφορές, αλλά πρέπει να ξεπεράσουν γρήγορα, γιατί υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα με οικονομική βοήθεια», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ασχολούμαστε σε ένα βαθμό με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι ήδη ψηφισμένες μειώσεις συντάξεων θα επιβληθούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Παράλληλα, απέκλεισε μεν την πιθανότητα να επισπευσθεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου, αλλά κατέστησε σαφές ότι το άκρως επώδυνο μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2020.

«Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», τόνισε ο αξιωματούχος μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών, στις οποίες συμφωνήθηκε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος το 2,3%. 

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, πάντως, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ. «Το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι πόσο μεγάλη θα είναι η υπέρβαση, που θα επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες», πρόσθεσε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» για τις περικοπές συντάξεων και το «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:06 - 18 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.