ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λευκός καπνός» στο Χίλτον: Συμφωνία για το Staff Level Agrement

20:33 - 19 Μαϊ 2018 | Οικονομία
«Λευκός καπνός» στο Χίλτον: Συμφωνία για το Staff Level Agrement
Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν θετικά το βράδυ του Σαββάτου Ελλάδα και θεσμοί κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εκτίμησε πως η συμφωνία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. "Τα αγκάθια λυθηκαν ικανοποιητικά για την ελληνική πλευρά, προφανώς σε κάποια βάλαμε νερό στο κρασί μας", η χαρακτηριστική ατάκα του υπουργού Οικονομικών. Τα επόμενα βήματα για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία.

Χωρίς να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, το Staff Level Agreement "κλείδωσε" το Σάββατο και πλέον θα περάσει από το EuroWorking Group, ώστε να πάρει το πράσινο φως για το Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Όταν μπει και η πολιτική σφραγίδα από το Eurogroup, θα πρέπει η Αθήνα να προχωρήσει με γοργά βήματα στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στη συνεδρίαση θα γίνει και συζήτηση για το χρέος, από την εξέλιξη της οποίας θα κριθεί και το μέλλον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Εφόσον συμβούν όλα τα παραπάνω, στις 21 Ιουνίου, στην μεθεπόμενη δηλαδή συνεδρίαση του Eurogroup, θα συζητηθεί το θέμα της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων του 2018 θα γίνει με τις νέες τιμές.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών έγινε μια συνολική επεξεργασία των δημοσιονομικών αλλά και του μακροοικονομικού σεναρίου για το 2018, αλλά και για την τριετία 2019-2022. Όλα αυτά αναμένεται να καταγραφούν στο  μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Εκεί θα φαίνεται ο στόχος για πλεονάσματα τα επόμενα  χρόνια, οι προβολές για την ανάπτυξη, όπως και τα όποια περιθώρια για διανομή έκτακτου μερίσματος και τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, πάντως, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι οι ήδη ψηφισμένες μειώσεις συντάξεων θα επιβληθούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Παράλληλα, απέκλεισε μεν την πιθανότητα να επισπευσθεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου, αλλά κατέστησε σαφές ότι το άκρως επώδυνο μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2020.

Στα Εργασιακά συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί. Το Σάββατο έκλεισε και το ζήτημα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Επίσης συμφωνήθηκε από 1η Ιανουαρίου 2019 να καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Μένει μόνο  σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ),

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει πέριξ των 25.000 ευρώ, καθώς θα υπάρχουν προσαυξήσεις με βάση τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Τα ποσά της επιδότησης θα ξεκινούν από 70-80 ευρώ το μήνα. Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου, «οι συνολικά ωφελούμενοι του επιδόματος στέγασης (που είναι μέρος των αντίμετρων) θα ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα.

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:41 - 19 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.