ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Washington Group: Επόμενη στάση... Καναδάς για το χρέος

07:14 - 25 Μαϊ 2018 | Οικονομία
Washington Group: Επόμενη στάση... Καναδάς για το χρέος
Στο Eurogroup της Πέμπτης δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθεί το χάσμα ΔΝΤ – Γερμανίας αναφορικά με το χρέος. Οι θεσμοί πήραν εντολή να κάνουν νέα ανάλυση βιωσιμότητας και το σκηνικό μεταφέρεται στον Καναδά, όπου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το λεγόμενο «Washington Group».

Οι υπουργοί οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και στις Βρυξέλλες, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά άκρη δεν βρήκαν.

Στη συνέχεια, έγινε γνωστό πως οι θεσμοί έλαβαν εντολή για να προχωρήσουν σε νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με στόχο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το θέμα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το ερώτημα είναι, τι κάνει μέχρι τότε το ΔΝΤ; Αυτό αναμένεται να συζητηθεί στον Καναδά την επόμενη εβδομάδα στην υπουργική διάσκεψη των G7. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να συνεδριάσουν και πάλι όσοι συνθέτουν το Washington Group αναζητώντας τη «χρυσή τομή».

Θα βρουν σημεία σύγκλισης Γερμανία και ΔΝΤ, ικανά για να οδηγήσουν το Ταμείο στην απόφαση να μπει ξανά με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα; Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθεί. Είναι, όμως, βέβαιο πως ο χρόνος πιέζει και κάθε μέρα που περνάει πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να παραμείνει το ΔΝΤ σε ρόλο παρατηρητή. Να σημειώσουμε, όμως, πως το Ταμείο έχει ήδη κατοχυρώσει ενεργό ρόλο  και στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος                                     

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.