ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το βαρύ κλίμα ΕΕ-ΗΠΑ παράμετρος στις συζητήσεις για το χρέος

10:11 - 01 Ιουν 2018 | Οικονομία
Το βαρύ κλίμα ΕΕ-ΗΠΑ παράμετρος στις συζητήσεις για το χρέος
Ερώτημα αποτελεί αν το βαρύ κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ με την ΕΕ επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Washington Group για το ελληνικό χρέος. Ο εμπορικός πόλεμο εναντίον της Ευρώπης, του Καναδά και του Μεξικού που κήρυξε η κυβέρνηση Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, είναι άγνωστο αν θα επηρεάσουν και τη στάση του ΔΝΤ , που οι ΗΠΑ έχουν καταλυτικό ρόλο.

Με δεδομένες τις αντιθέσεις μάλιστα μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου για το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους προβληματισμός επικρατεί αν θα υπάρχει και πότε λύση στο θέμα με την προώθηση των υπεσχημένων μέτρων ελάφρυνσης. Αναμφισβήτητα το βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού δε βοηθά έστω κι αν η ελληνική κρίση έχει άλλη ατζέντα. Ειδικά την ώρα που πολλοί στην ΕΕ βλέπουν την αποχώρηση ή πιο σωστά τη μερική υποχώρηση του ΔΝΤ από την υπόθεση της Ελλάδας ως βασική επιλογή. Μόνο που το Ταμείο είναι το μόνο που με συνέπεια υποστηρίζει την ανάγκη ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους. Ενδεχομένως λοιπόν το βαρύ κλίμα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού να τονώσει απόψεις για περιθωριοποίηση του ΔΝΤ.

 Σκληρή η απάντηση των Βρυξελλών στον Τραμπ

Σημειώνεται ότι χτες ήταν σφοδρή η αντίδραση των Βρυξελλών στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανακοινώνει ότι η Ε.Ε. θα εφαρμόσει αντίμετρα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Αν εκείνοι μπορούν να κάνουν αυτό, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν. «Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από την προσφυγή στον ΠΟΕ και την επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ» υπογράμμισε.

 Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής την οποία οι χώρες της Ε.Ε. στηρίζουν, προβλέπει για καταναλωτικά και αγροτικά αγαθά και προϊόντα όπως ουίσκι και μοτοσικλέτες δασμούς συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές που θα επηρεαστούν από τους νέους δασμούς υπολογίζονται σε 6,4 δισ. ευρώ (7,5 δισ. δολάρια).

 «Παράνομη» και «λανθασμένη» χαρακτήρισε,  σύμφωνα με το ΑΠΕ, την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως γνωστοποίησε η γαλλική προεδρία, ο κ. Μακρόν είπε προς τον Τραμπ ότι η Ε.Ε. θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:01 - 01 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.