ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πλαίσιο της συμφωνίας εξόδου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup

17:32 - 12 Ιουν 2018 | Οικονομία
Το πλαίσιο της συμφωνίας εξόδου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup
Το πλαίσιο της συμφωνίας εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, περιέγραψε την Τρίτη Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία στο γενικό της πλαίσιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, την ελάφρυνση του χρέους, τη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Για να συμφωνηθούν βέβαια όλα τα παραπάνω, πρώτο βήμα είναι η εκπλήρωση των 88 προαπαιτουμένων της τελευταίας αξιολόγησης, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως μετά από αυτό το βήμα θα πρέπει να "στηθεί" η έξοδος σε στέρεες βάσεις και πάνω σε πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος για να προετοιμαστεί η «ομαλή» και «βιώσιμη» έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.

Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι βασικές προτάσεις είναι τρεις:

1. Ένα πακέτο «εμπροσθοβαρών» μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF και η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ).

2. Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs, που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

3. Ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.

Μεταμνημονιακή εποχή

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποχή τόνισε πως είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως η χώρα μας θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance).

Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις. Στις "επισκέψεις" αυτές θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Η βασική ανησυχία των Βρυξελλών για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η λειτουργία του Δημοσίου, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:50 - 12 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.