ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το...σταγονόμετρο η μείωση των ληξιπρόθεσμων, αλλά πήραμε τη δόση

18:02 - 14 Ιουν 2018 | Οικονομία
Με το...σταγονόμετρο η μείωση των ληξιπρόθεσμων, αλλά πήραμε τη δόση
Ελάχιστα μειώθηκαν τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες. Συμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν σε 2,617 δισ. ευρώ -από 2,749 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τους αρμόδιους φορείς καταβλήθηκαν πληρωμές, ύψους 41,7 εκατ. ευρώ, για την εξόφληση διάφορων οφειλών προς ιδιώτες, την ώρα που τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσό είχε διαμορφωθεί σε 40,8 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, την ίδια ώρα, διαμορφώθηκαν σε 741 εκατ. ευρώ, έναντι 675 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε συνολικές χρηματοδοτήσεις, ύψους 20 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό τον σκοπό, με τις τελικές επιστροφές να ανέρχονται σε 4,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τον Απρίλιο καταβλήθηκαν πληρωμές, ύψους 70,7 εκατ. ευρώ, για τη διευθέτηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ τον Μάρτιο είχαν διατεθεί 66,8 εκατ. ευρώ.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM, ο οποίος άναψε το πράσινο φως, παρότι η επίδοση της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο οδήγησε τον ESM να πάρει την απόφαση και να εκταμιεύσει τη δόση, η οποία πάντως προορίζεται αποκλειστικά για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:18 - 14 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.