ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκρατημένη αισιοδοξία Barclays για την Ελλάδα, αλλά και τρία «αγκάθια»

15:34 - 18 Ιουν 2018 | Οικονομία
Συγκρατημένη αισιοδοξία Barclays για την Ελλάδα, αλλά και τρία «αγκάθια»
Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται για την Ελλάδα στην τελευταία έκθεσή της η Baclays, αν και υπογραμμίζει πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά "αγκάθια".

Η Barclays επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, ενώ οι προσδοκίες εξόδου από το πρόγραμμα βελτιώνουν και το οικονομικό κλίμα το πρώτο τετράμηνο του 2018.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από τους στόχους του προγράμματος, σημειώνει η Barclays που εκτιμά πως είναι επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος.

Ποιο είναι λοιπόν το κρίσιμο κομμάτι της εξόδου; το χρέος, για το οποίο η τράπεζα εκτιμά πως όποια ελάφρυνση θα δοθεί, θα είναι υπό όρους και βάσει στόχων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ακόμα κι έτσι, όμως, αναφέρει η τράπεζα, θα είναι μία επιτυχία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία αρνητικά στοιχεία:

Πρώτον, οι τράπεζες βαρύνονται ακόμη με υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων παρά τη στρατηγική μείωσης τους που χάραξε το πρόγραμμα.

Δεύτερον, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και χωρίς ακόλουθη κατάσταση (όπως μια προληπτική πιστωτική γραμμή), το waiver της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα λογικά δεν θα επεκταθεί, αυξάνοντας το «κούρεμα» που ζητά η κεντρική τράπεζα για να χορηγήσει ρευστότητα με βάση τους τίτλους αυτούς, κάτι που θα πλήξει τη ρευστότητα και την κερδοφορία των τραπεζών.

Τρίτον, οι βελτιώσεις σε θέματα θεσμών και διακυβέρνησης έχουν καθυστερήσει την τελευταία διετία.

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, η Barclays σημειώνει ότι έως το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα θα έχει συσσωρεύσει «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 20 δισ. ευρώ, που λογικά καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης το 2018 και το 2019. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να χρειαστεί νέο πρόγραμμα από τον επίσημο τομέα μετά τον Αύγουστο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.