ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριήμερα παζάρια του Βερολίνου για χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία ενόψει Eurogroup

11:57 - 19 Ιουν 2018 | Οικονομία
Τριήμερα παζάρια του Βερολίνου για χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία ενόψει Eurogroup
Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup αναμένεται να είναι η Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη. Μέχρι τότε πυρετός διαβουλεύσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη τόσο για το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας όσο και για το χρέος.

Ήδη από το μέτωπο των θεσμών φαίνεται να ξεκαθαρίζει ότι το μήνυμα που θα σταλεί προς την Ελληνική πλευρά είναι ότι νε όψει εξόδου από τη σκληρή εποπτεία δε θα γίνει αποδεκτή αναστροφή μεταρρυθμίσεων, ειδικά στα εργασιακά - ασφαλιστικό. Επίσης αναμένεται να ζητηθεί και να αποτυπωθεί σε χαρτί πέρα από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πνοής», η  διατήρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως έχουν αποτυπωθεί στα κείμενα (3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και πάνω από 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια).

Εν τω μεταξύ για να είναι έτοιμη η Ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη σπεύδει να κλείσει τα λίγα μέτωπα των προαπαιτουμένων, ώστε να υπάρξει μία θετική έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν.

Μηνύματα στο Μόναχο

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung από τις Βρυξέλλες, που αναμεταδίδει η DW, καταγράφεται το μονέντουμ του Ελληνικού ζητήματος με προφανή στόχο να σταλεί μήνυμα στη Γερμανική κοινή γνώμη, ειδικά στη Βαυαρία, όπου η έδρα του CSU του σκληρού εταίρου της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, υπάρχει σύγκλιση για αυστηρότερη μεταμνημονιακή εποπτεία της Αθήνας συγκριτικά με άλλες χώρες που είχαν υπαχθεί σε πρόγραμμα. «Η πλειοψηφία των κρατών της ευρωζώνης επιμένει να μην επιτρέπεται να αναστραφούν απλά συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία η τελευταία θα δεσμεύεται σε αυτό», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Επίσης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «αυτήν την εβδομάδα αναμένεται συμφωνία για την ελάφρυνση του (ελληνικού) χρέους», όπου η Γερμανική πλερά παλεύει να μειώσει κατά το δυνατόν τις επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων και να επιβάλλει σειρά αιρεσιμοτήτων σε περιπτώσεις ανακούφισης από το χρέος. Η SZ προσθέτει ότι «παρά τις εκτεταμένες απαιτήσεις θα πρέπει να αποφευχθεί να δοθεί η εντύπωση ότι με αυτές τις απαιτήσεις σχεδιάζεται ντε φάκτο ένα νέο πρόγραμμα», γράφει η SZ, επικαλούμενη έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις.

Όπως εκτιμά η SZ, «οι οιωνοί δεν είναι κακοί. Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι στη διαδικασία να συμβάλει το μερίδιό της, υλοποιώντας τις πάνω από 80 συμφωνηθείσες (σ.σ. προαπαιτούμενες) μεταρρυθμίσεις. Ως αντάλλαγμα τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να αποφασίσουν ποιες παραχωρήσεις θα κάνουν έναντι της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι κεντρικό ζήτημα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για αυτό το θέμα γράφει μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής χορηγηθέντων δανείων. Υπό συζήτηση βρίσκεται παράταση από μηδέν έως 15 χρόνια, με τη Γερμανία να κινείται μάλλον στο κάτω μέρος της κλίμακας. Οι διαπραγματευτές από το Βερολίνο έδωσαν πάντως στους υπόλοιπους να καταλάβουν ότι είναι πρόθυμοι να προβούν σε παραχωρήσεις. Στις Βρυξέλλες υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά ενδέχεται οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν στη μέση, δηλαδή περί τα επτά ή οκτώ χρόνια».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.