ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Κάθε άλλο παρά θετική η συγκυρία για γερμανική γενναιοδωρία

07:59 - 21 Ιουν 2018 | Οικονομία
Eurogroup: Κάθε άλλο παρά θετική η συγκυρία για γερμανική γενναιοδωρία
Την Τετάρτη, ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία αναμένεται να συμφωνηθεί η συμφωνία – πακέτο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως προϋπόθεση… επιτυχίας να υπάρξουν και γενναίες αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Περιμένουμε αύριο και μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας για την Ελλάδα και το τέλος της λιτότητας», ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για «εξαιρετικά θετική συγκυρία».

Μόνο που σε αυτό συγκεκριμένα το ζήτημα της συγκυρίας, ο Αλέξης Τσίπρας ή δεν έχει αξιολογήσει σωστά τα πράγματα ή απλώς επιθυμεί να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της συνεδρίασης.

Γιατί, δυστυχώς, η πικρή αλήθεια είναι πως η «συγκυρία» κάθε άλλο παρά θετική είναι για τη χώρα μας, προκειμένου να λάβει τις επιθυμητές αποφάσεις για το χρέος.

Ο κυριότερος λόγος για αυτή την εκτίμηση είναι τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση, με αφορμή το προσφυγικό. Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τους Χριστιανοκοινωνιστές και σίγουρα δεν επιθυμεί να ανοίξει και νέο μέτωπο μαζί τους στην παρούσα φάση.

Ως γνωστόν, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να νομοθετήσουν ή να ψηφίσουν για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας. Αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και «απαγορεύεται» κάθε σχετική αναφορά.

Με την σύγκρουση CDU-CSU να βρίσκεται σε εξέλιξη λοιπόν για το μεταναστευτικό, ακούγεται παράλογο να περιμένει κανείς πως Μέρκελ και Σολτς θα επιλέξουν να φανούν γενναιόδωροι απέναντι στην Ελλάδα.

Γι` αυτό μάλλον μοιάζουν και αφελείς όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πάρει τέτοιου είδους ανταλλάγματα για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Όσο για τα σενάρια έξτρα παραχωρήσεων στο χρέος για μια διμερή συμφωνία επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα ακούγεται μάλλον τραβηγμένο να μπει η Μέρκελ σε ένα τέτοιο παζάρι και μάλιστα να... προκαταβάλει τα μέτρα για το χρέος την Πέμπτη, για να πάρει από τη χώρα μας βοήθεια στο προσφυγικό την Κυριακή.

Το αντίθετο σενάριο μοιάζει πιο πιθανό. Τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έχασε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο εντός της Ελλάδας είναι πιο εύκολο «θύμα» στις ορέξεις των εταίρων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 01:55 - 21 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.