ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεντένο: Πρόγραμμα τέλος, οι ευθύνες παραμένουν-Μοσκοβισί: Αξιόπιστο πακέτο για χρέος

02:35 - 22 Ιουν 2018 | Οικονομία
Σεντένο: Πρόγραμμα τέλος, οι ευθύνες παραμένουν-Μοσκοβισί: Αξιόπιστο πακέτο για χρέος
Το τέλος του προγράμματος της Ελλάδας ανακοίνωσε και επίσημα μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Μάριο Σεντένο. Ξεκαθάρισε βέβαια πως η Ελλάδα έχει την ευθύνη να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

"Έπειτα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης και ακολουθεί Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ισπανία. Η Ευρωζώνη αφήνει την κρίση πίσω της", τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, φανερά ευδιάθετος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

"Το τέλος του προγράμματος βέβαια επιφέρει και κάποιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις", συμπλήρωσε ακόμα.

"Θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές", σημείωσε για το ζήτημα του χρέους, το οποίο χαρακτήρισε πλέον βιώσιμο.

Ενημέρωσε ακόμα πως "το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά και η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες".

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο ρόλο που έπαιξαν στις διαπραγματεύσεις η Γαλλία και η Γερμανία, λέγοντας πως ήταν "ζωτικής σημασίας".

"Επιτέλους οι φίλοι μας οι Έλληνες ξαναβρίσκουν την ελπίδα τους"

Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε και ο Πιερ Μοσκοβισί: "Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται στο Λουξεμβούργο απόψε. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αλλά επίσης μια ιστορική στιγμή για την ευρωζώνη", τόνισε και πρόσθεσε: "Επιτέλους οι φίλοι μας οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος συνέβη χάρη στην ευθύνη και την αλληλεγγύη".

Για τη συμφωνία είπε: "Δεν είναι η λιτότητα που γέννησε την κρίση, η κρίση γέννησε την λιτότητα. Υπήρξαν πολύ δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που ένιωσαν στο πετσί τους οι Ελληνες. Οι Ελληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και οι εταίροι της Ελλάδας τηρούν τις δικές τους. Απόψε έχουμε αυτό που η Ελλάδα είχε ανάγκη, ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος. Δεν υπάρχει εποπτεία που θα είναι καταχρηστική για τη χώρα".

Ξεκαθάρισε δε πως δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα: "Χτίζουμε τις συνθήκες ώστε η ολοκλήρωση του προγράμματος να μας φέρει μια μακροπρόθεσμη επιτυχία. Έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας αλλά δεν πρόκειται για ένα μεταμφιεσμένο πρόγραμμα".

Τελευταία τροποποίηση στις 02:37 - 22 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.