ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρίτσης: Το τέλος των μνημονίων δεν λύνει μαγικά τα προβλήματα

15:03 - 16 Ιουλ 2018 | Οικονομία
Χαρίτσης: Το τέλος των μνημονίων δεν λύνει μαγικά τα προβλήματα
Παρά το γεγονός ότι το τέλος των μνημονίων δεν θα φέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε στις προτεραιότητες τις κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή κάνοντας λόγο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της καινοτομίας μέσω της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Στήριξη ΜμΕ σε χρηματοδοτικό και θεσμικό επίπεδο

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Χαρίτσης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων "στο χρηματοδοτικό και στο θεσμικό επίπεδο, με την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, με μέτρα τα οποία λαμβάνουμε για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, δομών και κλάδων επιχειρήσεων που παράγουν συγκριτικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία". Σημειώνει ότι η ανάπτυξη το 2017 και το 2018 βασίζεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών και προσθέτει: "Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την τάση που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία". Επισημαίνει τη στήριξη στην καινοτομία, τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να αποτελέσει στοιχείο αναβάθμισης των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η επαναβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας

Για την επαναβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας, τονίζει: "Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με μια βιομηχανία που είναι στο 8-8,5% του ΑΕΠ. Το θέμα είναι πολύ ευρύ, πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο. Αυτό που χρεοκόπησε το 2010 δεν ήταν μόνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας αλλά και ένα παραγωγικό μοντέλο στρεβλό το οποίο έφτασε στα όρια του".

Γενικότερα, αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι "περνάμε σε μια νέα φάση πλέον: τελειώνουμε με τις πολιτικές λιτότητας, σταματάνε τα περιοριστικά μέτρα και σιγά σιγά, με λελογισμένο τρόπο μπαίνουμε σε μια λογική επέκτασης. Έχοντας πάντα υπόψη μας ποιες είναι οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σε κάθε συγκυρία και μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι επεκτατικές πολιτικές".

Το τέλος των μνημονίων δεν λύνει όλα τα προβλήματα

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι με τη λήξη των μνημονίων δεν λύνονται ως διά μαγείας με κάποιο τρόπο όλα τα προβλήματα και προσθέτει: "Προφανώς η κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων έχει σωρεύσει τεράστια προβλήματα, παθογένειες, στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα, τι μπορούμε να κάνουμε".

"Θα πούμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ποιες είναι οι δυνατότητες, δεν θα πάμε πέρα από εκεί που μας φτάνουν τα πόδια μας, δεν θα τα βγάλουμε έξω από το πάπλωμα, αυτά που μπορούμε να κάνουμε και σταδιακά θα αρχίσουμε να αποκαθιστούμε όλες αυτές τις αδικίες" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξουν οι πολιτικές για την εργασία, η οποία αποτελεί πυρηνικό στοιχείο της αναπτυξιακής προσπάθειας, ενώ επισημαίνει τις πολιτικές που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μετά τον Αύγουστο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:08 - 16 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.