ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηνύματα ΔΝΤ σε αγορές και κυβέρνηση

10:40 - 31 Ιουλ 2018 | Οικονομία
Μηνύματα ΔΝΤ σε αγορές και κυβέρνηση
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση που έχει συντάξει με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Η έκθεση εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και είναι η επίσημη τοποθέτηση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αποτελεί, δε, μπούσουλα για τους επενδυτές εν όψει ενδεχόμενων εκδόσεων ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα καθώς θα περιλαμβάνει προβλέψεις ωριμάνσεων και πληρωμών των δανείων που έχει λάβει η χώρα, αλλά και των σεναρίων για την οικονομία και τα δημοσιονομικά. Παράλληλα αναμένεται να στέλνει μηνύματα εντός κι εκτός Ελλάδας για την πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Εκτιμάται ότι θα τονίζει ότι το χρέος με βάσει τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup είναι βιώσιμο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ωστόσο σε βάθος χρόνου απαιτούνται παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Ταμείο θα επαναλαμβάνει τις συστάσεις του για περικοπές στο αφορολόγητο και τις συντάξεις το 2019-2020 - αλλά και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα αναφέρεται στη ασύμμετρη σχέση υψηλών πλεονασμάτων και ανάπτυξης. Ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην διαμόρφωση ενός θετικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις στις αδειοδοτήσεις, στο κράτος, στο άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών.

Επίσης αναμένεται να δοθεί έμφαση στον τραπεζικό τομέα και στην απομείωση των κόκκινων δανείων αλλά και στο πεδίο του δημοσίου.

Γιώργος Αλεξακης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.