ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Washington Post: Ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας για την Ελλάδα

20:20 - 04 Αυγ 2018 | Οικονομία
Washington Post: Ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας για την Ελλάδα
Με αφορμή και την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η η εφημερίδα Washington Post φιλοξενεί άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Κι αυτό γιατί ακόμη υπάρχουν πολλές ανοιχτές πληγές. "Η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υποστηρίζει για πολύ ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια", σημειώνει η εφημερίδα.

Η Washington Post υπενθυμίζει ότι με βάση την τελευταία συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Και ναι αυτό σημαίνει ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Οπότε δεν είναι περίεργο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 μέχρι το 2030».

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμα ότι με την εξαίρεση του Σαν Μαρίνο, υποάρχουν μόνο τέσσερις χώρες που είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση στην οικονομία τους από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβυή, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Αυτοκρατορική Γουινέα. «Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι άλλες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες που ήταν τόσο διεθφαρμένες και ανίκανες ώστε επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση. Ακόμα και η Ουκρανία η οικονομία της οποίας το 2009 χτυπήθηκε σφοδρά ενώ είχε και την ένταση με τη Ρωσία το 2014, τα πήγε καλύτερα από την Ελλάδα» αναφέρει η Washington Post.

Και το άρθρο καταλήγει: «Αυτό είναι ό,τι αποκαλεί επιτυχία η Ευρώπη: μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ ώστε μοιάζει να έχει βγει από πόλεμο».

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.