ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Aναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ-»

22:12 - 10 Αυγ 2018 | Οικονομία
Fitch: Aναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ-»
Όπως αναμενόταν ο οίκος Fitch ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «ΒΒ-» σε από «Β».

To outlook των αξιολογήσεων παραμένει σταθερό.

Η απόφαση της αναβάθμισης στηρίζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch σε συγκεκριμένους παράγοντες. Ο πρώτος είναι ασφαλώς η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του ESM, στις 20 Αυγούστου.

Ο οίκος επίσης στέκεται ιδιαίτερα στα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου για το ελληνικό χρέος, τα οποία, όπως σημειώνει αναμένεται να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η βιωσιμότητα, υπογραμμίζει ο Fitch αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και τη μερική μείωση των πολιτικών κινδύνων.

Τέλος, σημειώνει πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, όπως η αναβολή αποπληρωμής των τόκων και η περαιτέρω παράταση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF.

Το πρόγραμμα των αξιολογήσεων της Ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος της χρονιάς

Η επόμενη αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 από την Moody's ενώ στις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η Ελληνική οικονομία με τα ελληνικά ομόλογα να παραμένουν ακόμη στην κατηγορία «σκουπίδια» καθώς γίνονταν δεκτά το προηγούμενο διάστημα κατ’ εξαίρεσιν (waiver), επειδή η χώρα ακολουθούσε το μνημονιακό πρόγραμμα, κάτι που λειτουργούσε ως εναλλακτική δικλίδα ασφαλείας. Αν φύγει από το μνημόνιο, χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση του, η ΕΚΤ θα πάψει να δανείζει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες, έως ότου αναβαθμίσουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (5 βαθμίδες από την S&P και τη Fitch και 6 βαθμίδες από τη Moody’s). 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:20 - 10 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.