ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg-FT: Θετική η αναβάθμιση από τον Fitch, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι

16:12 - 11 Αυγ 2018 | Οικονομία
Bloomberg-FT: Θετική η αναβάθμιση από τον Fitch, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι
Θετικά υποδέχθηκαν Bloomberg και Financial Times την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch σε «BB-» από «B». Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να μη χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 καθώς η χώρα πλησιάζει σε μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα του ESM ενώ η διαρκής οικονομική της ανάπτυξη ευνοεί τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.
«Μετά τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται μια τέτοια αξιολόγηση τουλάχιστον από έναν Οίκο για να μπορεί να συμμετέχει στις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της ΕΚΤ για τις τράπεζες. Τα ομόλογά της επίσης γίνονται ελκυστικά σε περισσότερους επενδυτές, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές» συμπληρώνει ακόμα και προσθέτει: «Η αναβάθμιση του Fitch αποδεικνύει ότι ο Οίκος Αξιολόγησης δεν ανησυχεί τόσο για την απαισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές της χώρας. Σε σημεία της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η δημοσιονομική απόδοση της χώρας αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος. Βεβαίως οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και να ακολουθούν την δημοσιονομική οδό που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους πιστωτές για να καθησυχάζουν τους επενδυτές».

Οι FT από τη μεριά τους αναφέρονται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά δύο βαθμίδες από Β σε ΒΒ- με σταθερή προοπτική, λόγω των βελτιωμένων δημοσιονομικών και των σχέσεων με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Οι αναλυτές επισήμαναν ότι μετά την επιτυχή τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, ο δρόμος για μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα είναι πλέον ανοιχτός. Προβάλλονται οι επισημάνσεις του Οίκου για βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για σημαντικές βελτιώσεις στα κρατικά δημοσιονομικά.

Οι FT υπογραμμίζουν την αναφορά του Fitch για πιο σταθερό εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο αλλά για σημαντικά βελτιωμένες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών, στοιχεία που μειώνουν τον κίνδυνο για μελλοντική αναστροφή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.