ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαράζ δηλώσεων από υπουργούς: Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις!

07:52 - 22 Αυγ 2018 | Οικονομία
Μπαράζ δηλώσεων από υπουργούς: Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις!
Μία ημέρα χωρίς μνημόνια και είχαμε μπαράζ δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη που ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να μην εφαρμοστεί η συμφωνία για το 2019 περικοπή των συντάξεων.

Με αφορμή φυσικά και τη σχετική δήλωση Μοσκοβισί, ότι το ζήτημα θα συζητηθεί τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν δηλώσεις με τις οποίες δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι πως ο στόχος θα επιτευχθεί και πως τελικά δεν θα κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις.

Μιλώντας στο News 24/7, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι μπορούμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων: «Μετά το τέλος του προγράμματος, μπορούμε να κάνουμε ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά μας, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της Ευρωζώνης. Έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας ότι η περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίστηκε στη βάση εκτιμήσεων του ΔΝΤ ότι δεν μπορούμε αλλιώς να πιάσουμε τους στόχους. Οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν κι αν τώρα πάρουμε τέτοια μέτρα, αυτό θα βλάψει την πορεία ανάκαμψης της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων».

Δ. Τζανακόπουλος: "Δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου"

Επίσης μιλώντας στον Real FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος σχετικά με το μέτρο περικοπής των συντάξεων τόνισε ότι πρόκειται για μέτρο που λήφθηκε το καλοκαίρι του 2016, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και αποτελεί μέρος του τρίτου προγράμματος κατά έναν τρόπο, ενώ επανέλαβε ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι αναγκαία και αυτό το γνώριζαν οι θεσμοί το καλοκαίρι του 2017 που ψηφίστηκε το μέτρο. «Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Κι όταν θα έχουμε μια καθαρή εικόνα, θα κάνουμε και τις επίσημες ενημερώσεις σε σχέση με το ζήτημα των συντάξεων» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ν. Παππάς: "Τα όπλα στη φαρέτρα αυξάνονται"

Σχετικά με τα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ο Ν. Παππάς είπε στον ρ/σ 24/7 ότι το αν θα εφαρμοστούν ψηφισμένα μέτρα θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, προσθέτοντας πάντως ότι τα δημοσιονομικά είναι εξαιρετικά θετικά και, κατά συνέπεια, η όποια αλλαγή στα συμφωνηθέντα «δεν αλλάζει τους δημοσιονομικούς στόχους». «Όλα τα μέτρα, όταν αποφασίζονται, αποφασίζονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και πολιτικό, και θεσμικό, και δημοσιονομικό» είπε, προσθέτοντας ότι όταν αποφασίστηκαν «μαζί με τα αντίμετρα ήμασταν υπό καθεστώς θεσμών και εκκρεμότητας κλεισίματος της αξιολόγησης. Τώρα το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, τα δημοσιονομικά πάνε καλά και νομίζω ότι τα όπλα στη φαρέτρα αυξάνονται και αυτή η κυβέρνηση έχει μάθει να δίνει μάχες».

Γ. Κατρούγκαλος: "Δεν θα γίνει περικοπή"

Για αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2018 έκανε λόγο, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104.6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ εκτίμησε παράλληλα πως δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, διότι δεν αποτελούν θεσμική μεταρρύθμιση και δεν χρειάζεται η περικοπή.

"Έχουμε συμφωνήσει και θα το σεβαστούμε κατά γράμμα να μην αποκλίνουμε από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Θυμίζω τώρα ότι η κοπή της προσωπικής διαφοράς δεν είναι θεσμική μεταρρύθμιση. (...) Εφόσον αποδείχθηκε ότι αυτά που έλεγε το ΔΝΤ δεν ισχύουν, και ταμειακό πλεόνασμα έχει ο ΕΦΚΑ και πιάσαμε τον δημοσιονομικό στόχο, εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες έδειχναν ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή, γιατί να γίνει η περικοπή; Είμαι βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα το δουν αυτό το αυτονόητο πράγμα και δεν θα γίνει η περικοπή» ανέφερε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.