ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι… τρικλοποδιές στο δρόμο προς τις αγορές

07:57 - 07 Σεπ 2018 | Οικονομία
Οι… τρικλοποδιές στο δρόμο προς τις αγορές
Μιλώντας στο περιοδικό του Reporter τον περασμένο Ιούλιο ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου είχε προειδοποιήσει πως οι αγορές ενδέχεται να αποδειχθούν ακόμη πιο σκληρές από την τρόικα, σε περίπτωση που το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Στην ίδια συνέντευξη είχε επίσης επισημάνει το γεγονός πως δεν υπήρχε περίπτωση να δούμε κάποια θεαματική αλλαγή, τις αμέσως επόμενες ημέρες της εξόδου από τα μνημόνια. Άλλωστε, οι αγορές βλέπουν μπροστά και αν βλέπαμε θεαματική βελτίωση στις αποδόσεις των ομολόγων, αυτό θα είχε συμβεί αρκετά νωρίτερα από τις 20 Αυγούστου.

Έχοντας μπει πια στον Σεπτέμβριο, το ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο όριο του 4,5% και εκτός από τους διεθνείς κλυδωνισμούς, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει μπει σε προεκλογική περίοδο.

Οι αγορές ακούν πως ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη ΔΕΘ με πακέτο παροχών, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συμφωνία με τους δανειστές, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και εμφανίζεται πιο μετρημένος, θεωρείται δεδομένο πως ενόψει της εκλογικής μάχης, θα βάλει κι αυτός τις δικές του εξαγγελίες στο τραπέζι.

Συνεπώς, οι επενδυτές βλέπουν ένα ρευστό σκηνικό στη χώρα και φυσικά περιμένουν, αμέσως μετά τη ΔΕΘ, την πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των θεσμών και φυσικά τον Οκτώβριο την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

ΔΕΘ, τρόικα και προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τις διεθνείς συγκυρίες, θα κρίνουν και την πορεία των ελληνικών ομολόγων. Αλλά, πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας να δείξουμε κάποια στοιχειώδη αξιοπιστία. Να πάψουμε να βάζουμε τρικλοποδιές στον εαυτό μας. Διαφορετικά, «οι αγορές θα µας τιµωρήσουν αµείλικτα», όπως λέει κι ο Τσακλόγλου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.