ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο δημοσιονομικά και υπερπλεονάσματα στην τελευταία συνάντηση θεσμών-κυβέρνησης

08:46 - 14 Σεπ 2018 | Οικονομία
Στο μικροσκόπιο δημοσιονομικά και υπερπλεονάσματα στην τελευταία συνάντηση θεσμών-κυβέρνησης
Τα δημοσιονομικά στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο της τελευταίας συνάντησης των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών, σήμερα, στην τελευταία συνάντηση της πρώτης μεταμνημονιακής καθόδου των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Μάλιστα στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο τα δεδομένα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα νούμερα του πρωτογενούς πλεονάσματος και υπερπλεονάσματος σε βάθος τετραετίας. 

Η όλη συζήτηση γίνεται στο φόντο της πρόθεσης της Ελλάδας, να μην προχωρήσει σε περικοπές των  συντάξεων, που σύμφωνα με τα δεδομένα, οδηγεί σε εξοικονόμηση 2,9 δισ ευρώ ή με βάση μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ποσά 2,1 δισ ευρώ.

Οι θεσμοί ζητούν να δουν πώς θα καλυφθούν τα ενδεχόμενα κενά από τη μη περικοπή, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει για φέτος σε μια σειρά από εξαγγελίες ελαφρύνσεων, αλλά και για τα επόμενα χρόνια σε ένα πακέτο ανακούφισης των πολιτών, τα γνωστά αντίμετρα.  Κύρια πηγή κατά την Αθήνα είναι η απόδοση των εσόδων από την εκτιμώμενη ανάπτυξη και τα υπερπλεονάσματα. Βέβαια η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προτείνει να σπάσουν τα αντίμετρα σε δόσεις ώστε να απορροφηθούν από το εν δυνάμει δημοσιονομικό χώρο  των επομένων ετών και έτσι να μη χαλάσει η δημοσιονομική εικόνα.

Μάλιστα για φέτος η Αθήνα εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι έως και  το 3,9% του ΑΕΠ,κάτι που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Περισσότερο συγκρατημένοι πάντως είναι οι θεσμοί που θεωρούν ότι η υπέρβαση των στόχων θα είναι στο μισό από όσο εκτιμά η Αθήνα.

Για του χρόνου οι συμφωνημένες προβλέψεις που έχουν αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο δίνουν μετά την εφαρμογή μέτρων περίπου 3 δισ. ευρώ και αντί - μέτρων περίπου 2 δισ. ευρώ, ένα ποσό των 868 εκατ. ευρώ.

Πάντως σήμερα αναμένονται νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως και τον Αύγουστο που αναμένεται να δώσουν μια καλύτερη εικόνα συνολικά. Όλα πάντως θα συνεκτιμηθούν το Νοέμβριο στη νέα κάθοδο και μετά τις πολιτικές οδηγίες του Eurogroup. Τότε, επίσης, αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για την εκταμίευση (ή μη) των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (SMP’s-ANFA’s) στην Αθήνα. Μέχρι πάντως τις στις 14 Οκτωβρίου οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης στη Βαυαρία δεν αναμένονται νέα καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος της Γερμανικής κοινής γνώμης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.