ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Pacta sunt servanda», σχολιάζει η Κομισιόν για τις συντάξεις

14:39 - 14 Σεπ 2018 | Οικονομία
«Pacta sunt servanda», σχολιάζει η Κομισιόν για τις συντάξεις
Η... διαρροή πως οι θεσμοί αξιολόγησαν το ζήτημα των συντάξεων και εκτίμησαν πως δεν συντρέχει λόγος περικοπής τους δεν επιβεβαιώνεται από τη μεριά της Κομισιόν.
Εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως είπε αυτή είναι η μόνη θέση.
Πρόκειται ασφαλώς για μία τυπική απάντηση, ωστόσο, καθιστά σαφές πως κάποιοι μάλλον βιάστηκαν να μιλήσουν για συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς για τις συντάξεις ή τέλος πάντων δημιούργησαν αδικαιολόγητα ένα κλίμα αισιοδοξίας πως δεν θα υπάρξουν περικοπές.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως και πηγές του πρακτορείου Reuters σχολίαζαν πως είναι "πρώιμη" η φημολογία περί συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών για το ζήτημα των συντάξεων.
Θυμίζουμε πως στο εσωτερικό της χώρας προκλήθηκαν επίσης σοβαρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΜΠΕ, είχαν ενημερωθεί από τους θεσμούς πως υπάρχει θετική εισήγηση για μη περικοπή των συντάξεων. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προχώρησαν σε διάψευση της παραπάνω πληροφορίας, με την κυβέρνηση να μπαίνει στο... χορό των δηλώσεων και να κάνει λόγο για "αποτυχημένα σαμποτάζ" της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.