ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί: Ουδέν σχόλιο για συντάξεις- Στοχοπροσήλωση σε μεταρρυθμίσεις, κόκκινα δάνεια

18:22 - 14 Σεπ 2018 | Οικονομία
Θεσμοί: Ουδέν σχόλιο για συντάξεις- Στοχοπροσήλωση σε μεταρρυθμίσεις, κόκκινα δάνεια
Όπως αναμενόταν, η ανακοίνωση των θεσμών αναφορικά με την πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψή τους στην Ελλάδα δεν αναφέρει λέξη σχετικά με το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων από την 1/1/2019. Στη δέσμευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στέκονται οι θεσμοί σε ανακοίνωσή τους, ενώ υπογραμμίζουν και το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Οι κρίσιμες ημερομηνίες.

Η διαρροή ότι υπάρχει θετική εισήγηση των θεσμών για να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δημιούργησε μπάχαλο την Παρασκευή, με την Κομισιόν, αλλά και το ελληνικό ΥΠΟΙΚ να προχωρούν σε σχετικές διαψεύσεις.

Αξιωματούχος του υπουργείου είπε πως τέθηκε το ζήτημα των συντάξεων στις συναντήσεις με τους θεσμούς, αλλά έμεινε σε επίπεδο συζήτησης και δεν μπήκε σε διαπραγμάτευση.

Οι θεσμοί από τη μεριά τους κάνουν λόγο για ουσιαστικό διάλογο ενόψει των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ενώ σημειώνουν πως οι επαφές θα συνεχιστούν. Στόχος είναι να κλειδώσει μέσα στον Οκτώβριο ο Προϋπολογισμός του 2019 και στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου να είναι έτοιμη η πρώτη τριμηνιαία έκθεση. Εκεί αναμένεται και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις.

Η ανακοίνωση των θεσμών αναλυτικότερα αναφέρει: "Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Ακόμα συνεχίζει:

"Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,  κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.