ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο τραπέζι ρύθμιση δόσεων για μικρές οφειλές μισθωτών και συνταξιούχων

08:34 - 20 Σεπ 2018 | Οικονομία
Στο τραπέζι ρύθμιση δόσεων για μικρές οφειλές μισθωτών και συνταξιούχων
Προσπάθεια εκτόνωσης του φορτίου των ληξιπρόθεσμων μικρόοφειλών είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, με συνεργασία των θεσμών και του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για σχέδιο ρύθμισης, που θα αφορά οφειλές ως 3.000 ευρώ μισθωτών και συνταξιούχων. Η ρύθμιση που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή θα δίνει την δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να εξοφλήσουν αυτά τα χρέη ακόμη και σε 36 δόσεις από 12 που προβλέπει σήμερα η πάγια ρύθμιση.

Στόχος είναι η νομοθέτηση να γίνει εντός του έτους και να ισχύσει άμεσα για χρέη που «χτίστηκαν» μέχρι το τέλος του 2017. Θετικό είναι και το γεγονός ότι το μέτρο ήταν, περίπου, μια από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Για την ένταξη στη ρύθμιση αναμένεται να τεθούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μην «γλιτώσουν» όσοι έχουν ενδεχόμενο πλούτο και είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Συνολικά στόχος είναι να μπουν κοινοί κανόνες και στη διαδικασία εξωδικαστικού και για τους μισθωτούς και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο περιμένει την εκκαθάριση του Σεπτέμβρη για να δει τον όγκο των ληξιπρόθεσμων καθώς είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο θα συμπέσει χρονικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.