ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα διαπιστευτήρια Τσακαλώτου και το «άδειασμα» του ΔΝΤ

08:17 - 21 Σεπ 2018 | Οικονομία
Τα διαπιστευτήρια Τσακαλώτου και το «άδειασμα» του ΔΝΤ
Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθούσε να πείσει τους επενδυτές στο Λονδίνο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς της στόχους, το ΔΝΤ έστειλε ηχηρό μήνυμα από την Ουάσινγκτον «παγώνοντας» τα χαμόγελα αισιοδοξίας που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής επίσκεψης των εκπροσώπων των θεσμών στη χώρα μας, η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ «συζητάει» το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων και πως δέχεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, εμφάνισε όμως την Πέμπτη ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο, επιμένοντας πως το μέτρο περικοπής των συντάξεων πρέπει να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μέτρο έχει συμφωνηθεί ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει δημοσιονομικό χώρο και να προχωρήσει σε άλλου είδους ελαφρύνσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τα αντίμετρα.

Επίσης, ο κ. Ράις σημείωσε πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι σημαντική και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς θα στείλει το σωστό μήνυμα σε αγορές και επενδυτές, πως δηλαδή η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει των στόχων της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Τα παραπάνω, βέβαια δεν σημαίνουν πως η Ελλάδα έχει χάσει τη μάχη στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι πια και τόσο αισιόδοξη, όσο εμφανιζόταν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, συνεχίζει την εκστρατεία για να πείσει ότι η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει το συγκεκριμένο μέτρο, χωρίς να βγει εκτός στόχων. Είχε την Τετάρτη μία σχετική κουβέντα με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Όλαφ Σολτς, ενώ την Πέμπτη, στο πλαίσιο του 13ου Roadshow δεσμεύθηκε ενώπιον των επενδυτών πως η ελληνική κυβέρνηση δεν τους επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται εντός στόχων και κάθε κοινωνικό μέτρο το οποίο αποφασίζει να εφαρμόσει είναι κοστολογημένο και δεν βγάζει τη χώρα εκτός δημοσιονομικών στόχων.

Είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση θα παλέψει μέχρι τέλους για τις συντάξεις, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την κατάληξη της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης. Το σίγουρο είναι πως η υπεραισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας με τη διαρροή περί συμφωνίας που μετέδωσε το ΑΜΠΕ, είναι εκτός πραγματικότητας και υπάρχει ακόμα δρόμος για να δούμε ποια μεριά θα επικρατήσει.

Εξ αρχής, πάντως, γνωρίζαμε πως στα μέσα Οκτωβρίου θα κορυφωθεί η συγκεκριμένη υπόθεση και αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει. Νωρίτερα, αποκλείεται να έχουμε οριστικές αποφάσεις. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να μην κλείσει το θέμα στο Eurogroup του Νοεμβρίου, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Ίσως χρειαστεί να φτάσουμε στον Δεκέμβριο για να κάνουμε… ταμείο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.