ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η στάση αναμονής της Moody’s;

10:47 - 24 Σεπ 2018 | Οικονομία
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η στάση αναμονής της Moody’s;
Παρά τα σενάρια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, κατά τουλάχιστον μια βαθμίδα, ο οίκος Moody’s δεν προχώρησε σε καμία έκθεση αξιολόγησης την περασμένη Παρασκευή και με αυτή του την κίνηση άφησε τον επενδυτικό κόσμο να αναρωτιέται τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Η Moody’s ήταν η πρώτη η οποία στις 21 Φεβρουαρίου είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Από τότε όμως η αξιολόγηση της παραμένει στο Β3 ή έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, η μη μεταβολή της αξιολόγησης της Ελλάδας δείχνει πως ο κύκλος των αναβαθμίσεων από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης έχει κλείσει για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι η S&P αξιολόγησε υψηλότερα την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας με B+ (τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα)ενώ η Fitch είχε δώσει BB- (τρία σκαλοπάτια έως την επενδυτική βαθμίδα).

Ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι να φτάσουν οι ελληνικοί τίτλοι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα είναι ακόμα πολύς καθώς όσο τα ελληνικά ομόλογα είναι «junk» θα υφίστανται τις πιέσεις αντίστοιχες των ομόλογων των αναδυόμενων οικονομιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.