ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομική κατάσταση, δημοσιονομικά στο επίκεντρο του Eurogroup

15:21 - 05 Δεκ 2005 | Οικονομία
Στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.
Η ημερήσια διάταξη των συμβουλίων Ecofin και Eurogroup έχει ως εξής: Α. Συμβούλιο Eurogroup: 1. Αξιολόγηση της οικονομίας της Eυρωζώνης από το ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Michael Deppler θα παρουσιάσει τις τελευταίες απόψεις του ΔΝΤ για τις οικονομικές και νομισματικές συνθήκες στην Eυρωζώνη, με βάση την πρόσφατη ενδιάμεση αποστολή του. 2. Οικονομική κατάσταση.
Ενημέρωση για τη συνάντηση της G7 στις 2 Δεκεμβρίου 2005. Θα γίνει σε βάθος συζήτηση της οικονομικής κατάστασης και των πρόσφατων εξελίξεων, υπό το φως των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τη συνάντηση της G7 στις 2 Δεκεμβρίου. 3. Συζήτηση για τις δημοσιονομικές εξελίξεις υπό το φως των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ε. Επιτροπής.
Πέντε κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν υπερβολικό έλλειμμα. Θα υπάρξει συζήτηση για την αξιολόγηση της κατάστασης. 4. Πρόγραμμα εργασιών για το πρώτο εξάμηνο του 2006.
Θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα εργασίας για πρώτο εξάμηνο του 2006. Β. Συμβούλιο Ecofin: 1. Οικονομική μεταρρύθμιση. (α) Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται συνοπτικά οι τάσεις και προοπτικές της παγκοσμιοποίησης. Έμφαση δίνεται κυρίως στην αναμενόμενη συνέχιση της αύξησης του μεριδίου αναπτυσσόμενων χωρών, όπως της Κίνας και της Ινδίας, στο παγκόσμιο προϊόν την επόμενη 10ετία, στην αύξηση της ενεργειακής ζήτησης κατά περίπου 50% τα επόμενα 25 χρόνια (με τα 2/3 αυτής της επιπρόσθετης ζήτησης να προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία) αλλά και στην περαιτέρω διεθνοποίηση της παραγωγής, των επενδύσεων, της εκπαίδευσης και της εργασίας. (β) Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων βάσει της στρατηγικής της Λισσαβόνας.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα γενικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων που κατατέθηκαν, χωρίς ειδικές αναφορές για κάθε χώρα, καθώς και στις ομοιότητες και διαφορές τους ως προς τα κεντρικά ζητήματα και τους στόχους που θέτουν. Συνολικά, τα μέτρα που υιοθετούνται στα προγράμματα των κρατών μελών χαρακτηρίζονται ως ελπιδοφόρα εκκίνηση της εφαρμογής της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας, παρά τις παρατηρούμενες ανεπάρκειες των εθνικών στρατηγικών σε συγκεκριμένους τομείς. 2. Κανονιστική μεταρρύθμιση: μελλοντικές προοπτικές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Φιλανδία συνέταξαν από κοινού έκθεση για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της δέσμευσης της Ε. Επιτροπής να ενσωματώσει μία μέθοδο για τη μέτρηση του διοικητικού βάρους στις επιχειρήσεις στις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές. 3. Συντελεστές ΦΠΑ.
Τον Ιούλιο 2003 η Ε. Επιτροπή πρότεινε τη γενική επανεξέταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, χωρίς να έχει μέχρι τώρα επιτευχθεί συμφωνία από το Συμβούλιο. 4. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. (α) Επακόλουθα του Προγράμματος Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες.
Για την περίοδο 2005-2010 διακρίνονται τρεις βασικοί στόχοι στον τομέα της ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών:
- Συγχώνευση της υπάρχουσας νομοθεσίας χωρίς την ανάληψη σημαντικών νέων πρωτοβουλιών
- Αποτελεσματική μεταφορά των ευρωπαϊκών κανόνων στην εθνική νομοθεσία και παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τις εποπτικές αρχές
- Συνεχής αξιολόγηση από την Επιτροπή της εφαρμογής των κανόνων στην πράξη και της επίδρασής τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Πράσινη Βίβλο για την πολιτική στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (Green Paper on Financial Services Policy 2005-2010), ενώ βρίσκεται στη φάση της ανοικτής διαβούλευσης για τον καθορισμό του Τελικού Προγράμματος Πολιτικής (Final Policy Programme) και την έκδοση της σχετικής Λευκής Βίβλου. (β) Διασυνοριακή ενοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα της Ε.Ε.
Η συζήτηση στο Συ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.