ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμεία: Αδυναμία πληρωμής συντάξεων

12:48 - 30 Σεπ 2009 | Πολιτική
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται και πάλι χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, αλλά και άλλων Ταμείων, καθώς πολλά από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας αδυνατούν να καταβάλουν τις συντάξεις των επομένων μηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι διοικητές των δύο Ταμείων σε επιστολή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΙΚΑ χρειάζεται 300 εκατ. ευρώ, μόνο για τις συντάξεις του Νοεμβρίου, ενώ ο ΟΑΕΕ 232 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων. Τα δύο έγγραφα παρουσίασε την Τρίτη ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ.Κουτρουμάνης.

Στην επιστολή του, ο διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι τα χρήματα είναι αναγκαία, «επειδή δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των ομολόγων» που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα εκδώσει για τις παλιές οφειλές του Δημοσίου προς το Ταμείο.

Εκτός από τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, έκτακτη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ, το ΝΑΤ και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (με έλλειμμα ύψους 650 εκατ. ευρώ περίπου), που δεν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους.

Στον αέρα η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ, παρά τους ευνοϊκούς όρους που περιείχε, κατέληξε σε αποτυχία καθώς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας συγκέντρωσε μόλις 170 εκατ. ευρώ από τα 4 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι οφείλουν 240.000 εργοδότες.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εμφάνισε έλλειμμα 113,3 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ είχε προϋπολογισθεί πλεόνασμα 50,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τονίζουν ότι τα οργανικά ελλείμματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Το 2007 ήταν 2,4 δισ. ευρώ και το 2008 2,6 δισ. ευρώ. Για το 2009 προβλέπεται έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ και μαζί με το οργανικό έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ των συγχωνευθέντων Ταμείων, το οργανικό έλλειμμα ανέρχεται στα 4,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Μ.Ρ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.