ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφτασε η ώρα της Κάλπης

22:50 - 03 Οκτ 2009 | Πολιτική
Ημέρα χαλάρωσης το Σάββατο για τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς τη σκυτάλη παίρνουν οι πολίτες. Ο Κ. Καραμανλής με την οικογένειά του ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, γεύμα σε δημοσιογράφους που κάλυψαν την προεκλογική του εκστρατεία παρέθεσε στο Κερατσίνι ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κουβεντούλα με δημοσιογράφους και καλλιτέχνες έχει η Αλέκα Παπαρήγα στην Καλλιθέα και ο Αλέξης Τσίπρας στο Θησείο. Συναντήσεις με δημοσιογράφους και για τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος επέλεξε το Μοναστηράκι. Από τις 7 το πρωί της Κυριακής, που θα ανοίξουν οι κάλπες, έως τις 7 το βράδυ που θα κλείσουν, 9.835.007 άτομα θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε 20.028 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Που ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στο 432ο εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο 1717 ο εκλογικό τμήμα Αθηνών στη Νέα Ερυθραία. Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα 1780ο  εκλογικό τμήμα, στη Νέα Ιωνία, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει στο 56ο Λύκειο Αθηνών στους Αμπελόκηπους.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα ψηφίσει στο 196ο εκλογικό τμήμα στη ΘεσσαλονίκηΟ Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους-Πράσινους θα ψηφίσει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαλκηδόνας.
Στο 154ο εκλογικό τμήμα Ιωαννίνων θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Πιο γρήγορα τα αποτελέσματα

Σε αυτές τις εκλογές, όπως και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μέσω ειδικού κινητού τηλεφώνου (SRT), με σκοπό την ταχύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Όπως είπε, το Σάββατο ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, η «ασφαλής προεκτίμηση» για το εκλογικό αποτέλεσμα (το 20% της Επικράτειας) θα είναι δυνατή από τις 10 το βράδυ.

Ένα και μοναδικό exit poll

Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί θα παρουσιάσουν αυτή τη φορά κοινό exit poll. ΝΕΤ, Μega, ΑΝΤ1, Αlpha και Αlter ανέθέσαν τη διενέργεια κοινής δημοσκόπησης κάλπης στις εταιρείες GΡΟ, Οpinion, Αlco, ΜΑRC, Μetron Αnalysis και ΜRΒ- RΑSS.
Το φετινό, μοναδικό, exit poll θα διενεργηθεί σε δείγμα 12.000 ατόμων, σε 150 σημεία δειγματοληψίας. Υπολογίζεται ότι στην κοινή προσπάθεια συλλογής και ανάλυσης των στοιχείων θα συμμετέχουν περισσότερα από 400 άτομα, ενώ το συνολικό κόστος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 200.000 και 250.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των σταθμών, το μεγαλύτερο δείγμα ερωτώμενων θα αυξήσει και την αξιοπιστία της μέτρησης. Με αυτόν τον τρόπο, η ευθύνη για την αξιοπιστία του αποτελέσματος μοιράζεται από κοινού και στις πέντε εταιρείες δημοσκοπήσεων που συμμετέχουν, ενώ οι διαφοροποιήσεις των καναλιών θα περιοριστούν μόνο στις προσεγγίσεις των δεδομένων της δημοσκόπησης από τους αναλυτές των τηλεοπτικών σταθμών.


 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.