ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aγκυρα: Βέλη προς Αθήνα για τις αποφάσεις του Συμβ. Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

12:33 - 11 Δεκ 2009 | Πολιτική
"Ατυχείς" χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένες πλευρές των αποφάσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά δεν θεωρούν ότι τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να εκτροχιάσουν την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και τις διαπραγματεύσεις της με την Ένωση. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εξαπολύει έμμεσα βέλη εναντίον της Ελλάδας για τη στάση της στο Κυπριακό.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η ’γκυρα λέει ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι "ατυχή" και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι παρεμβαίνουν στα κυπριακά, σε μια περίοδο "προσδοκιών για την σύντομη την επιτυχή λήξη των διαπραγματεύσεων".

"Έγινε σαφές - για μια ακόμη φορά- ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοσθεί η προτροπή της Επιτροπής, που ζητά να διαχωριστούν τα διμερή προβλήματα από τη διαδικασία διεύρυνσης", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών αποδίδει "σε έλλειψη διορατικότητας μιας χώρας - μέλους", το γεγονός ότι "δεν αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα αποτελέσματα του Συμβουλίου, η υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) καθώς και την σιωπή ορισμένων μελών στον αναίτιο αποκλεισμό κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης (Τουρκίας -Ε.Ε)" .

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι ο αποκλεισμός των κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης δεν αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου αλλά "μονόπλευρη δήλωση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Ν. Κύπρου".

"Συνεχίζουμε τις εργασίες μας σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματός μας", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι "η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει τα απαιτούμενα βήματα με αποφασιστικότητα".

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναφέρεται ρητά στα αποτελέσματα των Συναντήσεων Κορυφής του Δεκεμβρίου 2006 και του Δεκεμβρίου 2008, καθώς και στα έγγραφα προόδου των διαπραγματεύσεων, που δείχνουν ότι "η Τουρκία εντάσσεται πάντα στην στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ και επιβεβαιώνουν το στόχο της πλήρους ένταξη".

"Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στις θετικές εξελίξεις, που σημειώθηκαν κατά την τελευταία περίοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και επαινετική αναφορά στην ενεργό εξωτερική πολιτική μας", σημειώνει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου .

Η ’γκυρα αναφέρει ακόμη "τις έντονες και καλοπροαίρετες προσπάθειες των άλλων χωρών - μελών του Συμβουλίου, που έχουν αντιληφθεί την σημασία της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με πρώτη την Σουηδία, που προεδρεύει την περίοδο αυτή."

"Είναι ολοφάνερο ότι δεν είναι δίκαιο να διατυπώνονται νέα αιτήματα προς την Τουρκία, αλλά και αιτήματα σε σχέση με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, αφού δεν εφαρμόστηκε ποτέ η απόφαση που είχε λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ στις 26/4/2004 σχετικά με την κατάργηση της απομόνωσης της ΤΔΒΚ". "Δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί προς αυτή την κατεύθυνση", τονίζεται στην ανακοίνωση .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.