ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα Σαμαρά-Ραγκούση πυροδοτεί το γερμανικό μεταναστευτικό μοντέλο

10:46 - 18 Ιαν 2010 | Πολιτική
Κόντρα μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ξέσπασε με αφορμή ισχυρισμό του κ. Σαμαρά σε ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ ότι το κόμμα του προτείνει στο μεταναστευτικό το «γερμανικό μοντέλο» του Σρέντερ. Ο Γ.Ραγκούσης κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για «τακτική παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης», καθώς και για «απαράδεκτη διολίσθηση σε ακραίες θέσεις».  
«Γιατί μας καθυβρίζουν; Γιατί τους προτείνουμε αυτό ακριβώς που ισχύει σήμερα στη Γερμανία! Αν θέλουν, λοιπόν, κάποιο «γερμανικό μοντέλο» να μιμηθούν, τους προτείνουμε το μεταναστευτικό μοντέλο της Γερμανίας. Που υπήρξε μεταρρύθμιση της Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Γκέρχαρτ Σρέντερ. Μήπως είναι ακραίος και ο Σρέντερ;», είχε αναρωτηθεί ο κ. Σαμαράς.


Σε ανακοίνωσή του η οποία συνοδευόταν και από σχετικά εδάφια του σχετικού νομοθετικού πλασίου στη Γερμανία, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι συνεχίζει την τακτική της παραπληροφόρησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «γερμανικό μοντέλο» βρίσκεται πολύ κοντά στις ρυθμίσεις του μεταναστευτικού σχεδίου της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο ν/σ δίνεται σε περίπου 250.000 το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ είναι το εξής:

«Απορίες και ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή νέα πρόταση του Προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά να υιοθετήσουμε το «γερμανικό μοντέλο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας. Οι απορίες και τα ερωτηματικά αυτά δημιουργούνται εύλογα δεδομένου ότι η δημόσια μέχρι σήμερα διαφοροποίηση του από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από μετανάστες που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα, εστιάζονταν στην άποψή του ότι θα πρέπει η απονομή ιθαγένειας στα παιδιά αυτά να γίνεται μόλις ενηλικιωθούν, ενώ στη Γερμανία που σήμερα επικαλείται, η απονομή ιθαγένειας στα παιδιά αυτά γίνεται από τη γέννησή τους, όπως ακριβώς προβλέπεται και στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι στη Γερμανία το μόνο που χρειάζεται να κάνει με την ενηλικίωσή του ένα τέτοιο παιδί είναι να αποφασίσει ποια από τις δύο ιθαγένειες των οποίων είναι κάτοχος, αν τυχόν έχει δεύτερη, προτιμά να κρατήσει.

Αν πάλι ο κ. Σαμαράς μνημονεύοντας το παράδειγμα της Γερμανίας αναφέρεται στα χρόνια νόμιμης παραμονής που απαιτούνται για να μπορέσει κανείς να υποβάλλει αίτηση για την απόκτηση της ιθαγένειας, τότε και πάλι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και απορίες. Και αυτό διότι, ενώ ο ίδιος σε αυτή την περίπτωση τα χρόνια που προτείνει είναι δέκα, ενώ στη Γερμανία είναι οκτώ, και μάλιστα μετά από μια δραστική μείωση από τη δεκαπενταετία που απαιτούνταν παλαιότερα.

Μετά τη σημερινή αναφορά του στη Γερμανία, ο κ. Σαμαράς είναι ανάγκη να διευκρινίσει αν η σημερινή του πρόταση αποτελεί αλλαγή θέσης του κόμματός του σε αυτά τα θέματα -αλλαγή που θα ήταν ωστόσο ευπρόσδεκτη- ή αν και αυτή δυστυχώς η αναφορά εμπίπτει στην τακτική της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Τακτική, η οποία χρησιμοποιείται διαρκώς το τελευταίο διάστημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκοπό να δικαιολογήσει την απαράδεκτη διολίσθησή του σε ακραίες θέσεις. Τακτική, η οποία σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου θέματος».

Τι προβλέπεται στη Γερμανία

1) Τέκνο αλλοδαπών αποκτά ιθαγένεια με γέννηση στη χώρα αν: α) ένας από τους γονείς του κατοικεί επί 8 χρόνια μονίμως στη χώρα και β) έχει άδεια παραμονής αορίστου χρόνου. Η κτήση ιθαγένειας καταχωρίζεται στο ληξιαρχείο όπου δηλώνεται η γέννηση.

2) Γερμανός που απέκτησε την ιθαγένεια μετά την 31.12.99 με πολιτογράφηση και διατηρεί άλλη ιθαγένεια, οφείλει με την ενηλικίωση να δηλώσει εγγράφως αν θα κρατήσει τη γερμανική ή την άλλη. Αν δηλώσει ότι κρατάει την άλλη, τότε χάνει τη γερμανική κατά τη στιγμή της δήλωσης. Τη γερμανική τη χάνει επίσης αν δεν κάνει καν δήλωση μέχρις ότου συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας.

Αν δηλώσει ότι κρατάει τη γερμανική, τότε υποχρεούται να αποδείξει την απώλεια της άλλης το αργότερο μέχρις ότου συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας. [...]

Η αρμόδια υπηρεσία ειδοποιεί αυτεπαγγέλτως τους υπόχρεους δήλωσης, αμέσως μόλις ενηλικιωθούν, για τις συνέπειες της επιλογής τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.